Eticheta digitală, pe mobil. Agregatorul ”Cumpără informat”, lansat în România

O aplicație ce permite oricărui consumator să verifice produsele prin scanarea codului de bare a fost lansată în România. Agregatorul de date ”Cumpără informat” este extrem de popular în Franța și Germania. Aplicația se descarcă gratuit.

Agregatorul este o aplicație ce permite cumpărătorului ca, prin scanarea codului de bare, să primească informații electronice direct de la producător: detalii despre produs, despre compoziție, conținut energetic, grăsimi, alergeni, etc.

Agregatorul a fost lansat azi de Asociația profesională de standardizare GS1 România în parteneriat cu Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.

"Agregatorul "Cumpără Informat" este o aplicație utilă consumatorilor și care nu-i costă nimic pe aceștia. Singura condiție este ca ei să dețină un smartphone, o tabletă sau un alt fel de echipament digital mobil", a precizat președintele GS1 România, Ciprian Iosep, care a subliniat că acesta nu este un produs comercial.

Rol în disciplinarea mediului de afaceri

"Agregatorul Cumpără Informat va ajuta foarte mult mediul de afaceri și prin faptul că va crea o disciplină în interiorul acestuia. Totodată va crește încrederea producătorului și consumatorului în produsele care sunt pe piață, creând în acest fel o siguranță sporită în domeniul de trasabilitate a produsului", a susținut în cadrul evenimentului dr Ovidiu Horațiu Voinea, reprezentantul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.

Eticheta digitală evită practicile înșelătoare

La rândul său, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Marius Dunca a declarat: „În primul rând trebuie să plecăm de la ideea că toți suntem consumatori și mediul de afaceri trebuie să respecte această calitate a noastră. Stilul de viață s-a schimbat, este mult mai alert, nu mai avem timp să stăm în fața rafturilor cu produse să facem comparații ale etichetelor. Cu această etichetă digitală putem ușor afla informații, putem evita practicile comerciale înșelătoare, iar noi, ca organ de control, putem să ne desfășurăm mai bine activitatea. Dacă se introduc date false pe eticheta digitală amenda este la fel ca și pentru cea clasică, considerându-se practică înșelătoare" a arătat Marius Dunca.

Catalogul național, garantat de proprietarii de marcă


Catalogul național 'Cumpără Informat' este creat prin contribuția membrilor GS1 (producători, distribuitori, importatori, titulari de marcă) și se constituie în depozit de informație structurată despre produsele oferite pentru vânzarea cu amănuntul către consumatorii români, garantată de proprietarul de marcă.

În prezent, pot accesa informațiile numai posesorii de telefoane cu sistem de operare android, cei de la GS1 România lucrând la extinderea aplicației și pentru celelalte sisteme. Separat de accesul direct al consumatorilor, aplicația pune la dispoziție date despre produse și magazinelor on line, ce au obligația de a pune la dispoziția cumpărătorilor aceste date, potrivit Regulamentului 1169 al Parlamentului European, sau dezvoltatorilor de aplicații smartphone diverse. Orice dezvoltator de aplicații pentru echipamente digitale mobile va avea asigurat acces la date de încredere prin intermediul unei interfețe automate (API) la categoriile de atribute necesare, specifice acelei aplicații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel