EXCLUSIV  Ești plin de radiații dacă faci radioterapie? Dr. Matei Bâră (Sanador), explicații pas cu pas despre acest tip de tratament

Ești plin de radiații dacă faci radioterapie? Dr. Matei Bâră (Sanador), explicații pas cu pas despre acest tip de tratament / Foto: Pixabay, de jarmoluk
Ești plin de radiații dacă faci radioterapie? Dr. Matei Bâră (Sanador), explicații pas cu pas despre acest tip de tratament / Foto: Pixabay, de jarmoluk

Dr. Matei Bâră (Sanador), a explicat cum funcționează radioterapia în cazul pacienților cu cancer.

Dr. Matei Bâră, medic specialist radioterapie și șeful Departamentului de Radioterapie din cadrul Centrului Oncologic Sanador, a vorbit la DC NEWS despre cum are loc tratamentul cu iradiații la pacienții cu cancer.

"Radiația este produsă prin emisia de raze X, adică fotoni. Este un întreg mecanism pe care acceleratorul de particule îl are ca să emită această radiație. Pacientul nu este radioactiv, că multă lume întreabă acest lucru. Nu, aparatul produce raze X livrează țintit aceste raze X, conformate pe volumul țintă și pacientul poate să plece acasă fără absolut nicio problemă", a spus medicul Matei Bâră.

Sanador

Cât timp durează procedura

"Cam cât durează o astfel de manevră?", a întrebat Val Vâlcu.

"Dacă vorbim despre IMRT cu câmpuri mai multe, durează cam 15 minute tratamentul, nu mai vorbesc de poziționare, dar să zicem că în medie cam 15-20 de minute. Dacă vorbim de radioterapia VMAT, atunci e cam 10-15 minute, câteodată 20 de minute atunci când vorbim de câmpuri necoplanare.

În timpul ședinței pacientul nu simte nimic. Aparatul se mișcă și produce niște zgomote, nu se vede emisia de raze pentru că și asta e altă întrebare pe care foarte multă lume o dă, dacă se vede ceva, n u se vede nimic, doar se aud niște zgomote asemănătoare cu zgomotele de la CT, nu așa de groaznice ca cele de la RMN, dar cam pe acolo.

Deci pacientul trebuie să intre în buncăr, este ajutat de către colegii asistenți să fie poziționat conform protocolului planului de tratament, apoi se face verificarea imagistică care durează câteva minute, apoi, dacă aceea este în regulă, se dă drumul la planul de tratament. Și tratamentul v-am zis, atunci când se face alterapie spre exemplu, timpul mediu de tratament este efectiv de câteva minute", a explicat medicul.

Cum să stai nemișcat

În cazul acestor proceduri pacientul trebuie să stea nemișcat, așa că medicul a fost întrebat cum sunt ținuți aceștia imobilizați. 

"Pentru fiecare relocalizare în parte avem mijloace în parte de contenție pentru că nu avem cum să garantăm că pacientul va sta fix. În tumorile de ca și gât, spre exemplu, avem niște măști termo-plastice pe care le confecționăm la CT-ul de plan și preiau forma capului, gâtului pacientului. La fel, pentru orice tumoră de torace sau tumori mamare, avem anumite sisteme de contenție în care pacientul este așezat cu brațele deasupra capului pe acele dispozitive, astfel încât să poată să stea confortabil și reproductibil. La fel și pe partea de pelvis, avem anumite suporturi personalizate pentru zona de genunchi și de bazin, mai avem și anumite măști termo-plastice care se pot adapta la forma pacientului pentru zona de torace și abdomen, tocmai pentru că aceste dispozitive ne ajută ca să putem și să reproducem ușor pacientul, și să avem aceeași poziție la milimetru în fiecare zi, și în același timp ne ajută să avem siguranța că nu se mișcă în cursul tratamentului.

Câte ședințe sunt necesare

Trebuie să împărțim vizele de tratament în două mari categorii: viza curativă și viza paleativă. Viza curativă este atunci când avem o tumoră mică sau local avansată, o tumoră la care nu ave metastaze în restul corpului. Și viza paleativă este atunci când tratăm paleativ un pacient. dacă vorbim de viza paleativă, aici avem în principiu un număr mai redus de ședințe, cu o doză mai mare pe fracție, vorbim de o ședință, de trei, cinci, zece... Atunci când vorbim despre tratament curativ, aici lucrurile sunt foarte diferite în funcție de patologia pe care o tratăm. Dacă este să facem așa o medie la viza curativă avem de obicei între 4 și 8 săptămâni de tratament, zi de zi, de luni până vineri, adică între 20 și 40 de ședințe", a mai explicat dr. Mate Bâră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel