Ești înscris în Biroul de Credit? Avocatul Sima îţi spune cum poți scăpa

Fotografie de la Andrea Piacquadio, Pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio, Pexels

Biroul de Credit este o societate de drept privat care administreaza o baza de date organizata in sistem centralizat, care contine date referitoare la activitatea de creditare desfasurata de institutiile financiar-bancare, autorizate potrivit legii.

Avocatul Alexandru Sima a vorbit despre soluțiile pe care le au românii pentru a putea scăpa de Biroul de Credit.

"Cât timp poate cineva să fie înscris?

Înregistrările făcute în Biroul de credit se mențin pentru o perioadă de 4 ani. Dacă figurați înscris și după această perioadă, trebuie să formulați o cerere de ștergere din Biroul de credit. 

Ce prejudicii îi va aduce afișarea în biroul de credit?

O persoană cu istoric negativ în Biroul de credit va avea dificultăți în obținerea unui împrumut, întrucât băncile accesează această bază de date atunci atunci când analizează oportunitatea acordării unui credit, ducând de multe ori la acordarea împrumutului în condiții mai dezavantajoase sau chiar la refuzul acordării acestuia.

Poate face o cerere să fie șters de acolo?

Există posibilitatea de a formula o cerere pentru ștergerea din Biroul de credit, dar motivele care se pot invoca sunt limitate. Fie perioada de stocare a expirat și totuși datele încă sunt înscrise, fie, înainte de expirarea perioadei de stocare, datele au fost prelucrate fără a se respecta dispozițiile legale. 

Ce paşi trebuie să urmeze? 

Persoana interesată de ștergere trebuie să formuleze o cerere în acest sens, având la dispoziție site-ul Biroului de credit sau posibilitatea de a apela la o societate care se ocupă de astfel de operațiuni", a explicat Alexandru Sima, avocat.

Alexandru Sima este Senior Associate în cadrul Săvescu și Asociații, Baroul București, Specializat în Drept civil și Drept comercial.

Cum se face cererea de ştergere din biroul de credit?

Cererea este indicat să fie lansată prin intermediul unei firme care se ocupă de ştergerea datelor negative din biroul de credit şi desigur va trebui să cuprindă în principal faptul că legiuitorul a instituit această normă de raportare în biroul de credit tocmai pentru protecţia instituţiilor bancare şi a interesului general prin raportarea unor rău platnici, spre interesul creditorilor şi apărarea ordinii financiare de drept.

CITEŞTE MAI MULTE PE DC BUSINESS

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel