România nu concepe altă cale decât cea europeană şi vrea ca UE să evolueze şi să fie în măsură să ţină cont mai mult de aşteptările cetăţenilor europeni, a declarat vineri premierul Dacian Cioloş.
'Vreau să transmit un mesaj foarte clar Europei din partea României, că România nu concepe altă cale decât cea europeană. Noi, spre deosebire de alţii, am încercat şi singuri să ne descurcăm şi am văzut, dat fiind şi contextul geopolitic în care trăim şi contextul economic, că oricât de greu ar fi să trăim împreună cu alţii e oricum mai uşor decât să ne descurcăm singuri. (...) România vrea să rămână în Uniunea Europeană, România vrea ca UE să evolueze şi să fie în măsură să ţină mai mult cont de aşteptările cetăţenilor europeni. Şi avem nevoie de o Uniune Europeană care să fie în măsură să ia mai mult în considerare decât în trecut aşteptările cetăţenilor de la bază. Să nu mai trăiască oamenii cu impresia că se decid nişte lucruri care sunt apoi impuse cetăţenilor europeni acolo la Bruxelles şi că suntem capabili la nivel european să ne ameliorăm instrumentele de decizii politice şi cetăţeneşti care să fie în măsură să integreze aşteptările oamenilor de la bază', a spus Cioloş, la 'Forumul Internaţional al Alimentaţiei: Investim în viitorul agriculturii'.
Prim-ministrul a precizat că România este interesată de viitorul Uniunii Europene şi în perspectiva faptului că, în 2019, va trebui să asigure preşedinţia Consiliului UE.
'Pentru prima dată în 2019 - şi începem să ne pregătim de pe acum - România va trebui să îşi asume şi o responsabilitate formală în conducerea Uniunii Europene prin faptul că va trebui să asigure preşedinţia Consiliului Uniunii Europene într-unul din semestrele din 2019. În mod normal suntem planificaţi acum pentru al doilea semestru 2019, dar în funcţie de ce se va decide legat de asumarea sau nu a Marii Britanii a preşedinţiei, care era planificată anul viitor, s-ar putea chiar să trebuiască să ne asumăm această responsabilitate a preşedinţiei Consiliului chiar mai repede, în primul semestru din 2019', a explicat Cioloş.
Realitatea europeană, redefinită
Premierul a atras, totodată, atenţia că în prezent se redefineşte realitatea europeană în urma referendumului britanic.
'Conjunctura actuală europeană face că suntem într-un moment în care se regândeşte, se redefineşte realitatea europeană în urma referendumului britanic. Trebuie să recunoaştem faptul că - dincolo de specificitatea acestui referendum, pentru că el vizează un stat membru al UE - modul în care dezbaterea a fost organizată în jurul acestui referendum şi mai ales dezbaterea pe care a suscitat-o după finalizarea lui ne arată că, la nivel european, suntem într-un moment în care avem nevoie să ne asumăm regândirea proiectului european în ansamblul său. Trebuie să recunoaştem o realitate - UE cu 28, încă, de state membre este diferită de UE cu 6, cu 9, apoi cu 12 şi chiar cu 15 state membre. (...) Procesul de extindere a UE, care a început în 2004, a marcat profund Uniunea. Eu continui să cred şi să susţin că a marcat-o în sens pozitiv, pentru că a extins această zonă a păcii europene, aproape a dublat practic suprafaţa UE prin această extindere. Este unicul proiect la nivel internaţional de această anvergură, este fără precedent la nivel internaţional şi tocmai de aceea avem nevoie din când în când de răgazul în care să regândim acest proiect, pentru ca el să poată să progreseze. Şi eu sunt convins că n-are altă cale acest proiect european decât să progreseze, să evolueze', a mai spus premierul Cioloş.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu