Erdogan, despre relația sa cu Emmanuel Macron: Soţiile noastre se înţeleg bine, nu noi

Erdogan, despre relația sa cu Emmanuel Macron: Soţiile noastre se înţeleg bine, nu noi / Foto: Facebook Erdogan
Erdogan, despre relația sa cu Emmanuel Macron: Soţiile noastre se înţeleg bine, nu noi / Foto: Facebook Erdogan

Erdogan susţine că soţia sa şi cu a preşedintelui Macron se înţeleg bine, ei însă nu.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a glumit, joi, despre relaţia sa dificilă cu şeful statului francez Emmanuel Macron, spunând la o conferinţă de presă: "Soţiile noastre se înţeleg bine, nu noi", relatează AFP, potrivit Ziarul de Iași.

Emine Erdogan, soţia preşedintelui turc, şi Prima Doamnă a Franţei Brigitte Macron întreţin relaţii mai mult decât cordiale, în ciuda tensiunilor regulate dintre soţii lor care au vorbit joi la Praga în cadrul primei întâlniri a Comunităţii Politice Europene.

În noiembrie anul trecut, anturajul lui Emine Erdogan a declarat pentru AFP că relaţiile dintre cele două femei - fotografiate în mod regulat împreună la summituri internaţionale - sunt bune.

Recep Tayyip Erdogan a fost filmat, joi, făcând o glumă la adresa preşedintelui francez, propunând apartenenţa Franţei la Organizaţia Statelor Turci (OET), care include, pe lângă Turcia, ţări vorbitoare de limbă turcă din Asia Centrală şi Azerbaidjan.

"Vă aşteptăm aici dacă doriţi", i-a spus el lui Emmanuel Macron, în prezenţa preşedintelui Azerbaidjan Ilham Aliev.

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron, care l-a lovit prieteneşte pe spate şefului statului turc, a insistat joi cu acesta din urmă asupra necesităţii de a lupta împotriva oricărei "ocoliri" a sancţiunilor împotriva Rusiei, în contextul războiului din Ucraina.

Erdogan amenință că va bloca aderarea Suediei la NATO

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat, din nou, joi seară, că va blocarea aderarea Suediei la NATO, informează DPA.

"Atât timp cât organizaţiile teroriste demonstrează pe străzile Suediei şi atât timp cât teroriştii se află în interiorul parlamentului suedez, nu va exista o abordare pozitivă din partea Turciei faţă de Suedia", a declarat Erdogan la o conferinţă de presă în capitala cehă, Praga.

Suedia şi Finlanda au cerut aderarea la NATO la mijlocul lunii mai, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia. Cele două ţări pot fi admise numai dacă toţi cei 30 de membri actuali ai NATO ratifică protocoalele de aderare necesare. Ankara a acuzat atât Suedia, cât şi Finlanda că sprijină militanţii kurzi, precum şi grupul clericului islamist Fethullah Gulen stabilit în SUA, toţi clasificaţi de Turcia drept grupuri teroriste.

Suedia şi Finlanda resping aceste acuzaţii, dar au ajuns la un acord în această vară pentru a asigura Turcia de sprijinul lor împotriva riscurilor de securitate. Cererile Turciei au fost repatrierea unor suspecţi şi ridicarea embargoului asupra armelor de către Suedia. În septembrie, Suedia a aprobat exportul de arme către Turcia pentru prima dată din 2019. Vezi mai mult AICI.

Cu toate acestea, Turcia adoptă acum poziţia că acordurile încheiate atunci nu au fost încă îndeplinite, mai ales de Suedia. Erdogan a descris joi relaţiile cu Finlanda în termeni mai pozitivi. Turcia şi Ungaria sunt acum singurele ţări care au rămas să ratifice protocoale de aderare. Cu toate acestea, Ungaria nu a ameninţat că va bloca procedura, notează Agerpres.

VEZI ȘI: Erdogan, făcut "mic şobolan de canalizare". Kubicki, vizat de acuzații de insultă și defăimare: Sunt drăguți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel