Erdogan acuză state NATO că vor prelungirea războiului. ”Doresc să saboteze”

Erdogan acuză state NATO că vor prelungirea războiului. ”Doresc să saboteze” / Foto: Pixabay, de Robert Waghorn
Erdogan acuză state NATO că vor prelungirea războiului. ”Doresc să saboteze” / Foto: Pixabay, de Robert Waghorn

Turcia acuză mai multe țări NATO că vor prelungirea războiului.

Turcia a acuzat marţi mai multe ţări membre ale NATO că doresc să prelungească războiul din Ucraina şi că își doresc doresc să saboteze acordul dintre Moscova şi Kiev privind exportul cerealelor ucrainene şi a îngrăşămintelor ruseşti, relatează Agerpres, citând EFE.

Există în Occident mai multe ţări care doresc ca războiul să continue (în Ucraina). Sunt state membre ale NATO. Nu spun Statele Unite, spun state membre (ale NATO). Sunt de asemenea state care doresc să saboteze acordul asupra cerealelor, a afirmat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu într-un interviu acordat postului turc Haber Global.

Mevlut Cavusoglu a refuzat să precizeze ţările la care se referă, dar a insistat că nu include şi SUA în rândul acestora.

Acordul încheiat între Moscova şi Kiev pentru reluarea exporturilor de cereale prin Marea Neagră



Totuşi, ministrul turc a evidenţiat responsabilitatea SUA în acordul încheiat între Moscova şi Kiev pentru reluarea exporturilor de cereale prin Marea Neagră, el amintind că acest acord nu se referă doar la cerealele ucrainene, ci şi la reluarea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, împiedicate indirect de sancţiunile occidentale impuse Rusiei prin suspendarea schimburilor bancare şi financiare.

Nu este SUA, dar aş spune aşa: SUA are o anumită participare. Acordul asupra exportului de cereale ucrainene include şi eliminarea obstacolelor pentru exportul îngrăşămintelor ruseşti, accesul (Rusiei) la porturi, la tranzacţii bancare şi asigurări, lucruri ca acestea, a explicat şeful diplomaţiei turce.

Există ţări europene care doresc să saboteze acest acord, a remarcat ministrul turc de externe.

Pe de altă parte, acesta a mai spus până în prezent nu s-au înregistrat probleme serioase în aplicarea acordului care permite exportul cerealelor ucrainene pe cale maritimă, inclusiv inspectarea navelor la Istanbul.

Continuă fără probleme. Există unele aspecte tehnice minime, care sunt în curs de soluţionare la Centrul de Coordonare (de la Istanbul). Până în prezent au plecat din porturile ucrainene 33 de nave, cu un total de circa 723.000 de tone de cereale, a precizat Cavusoglu.

Două țări UE refuză constant să furnizeze arme Ucrainei, anunță Dmitri Kuleba

Două țări UE refuză încă să transfere arme la Kiev - acestea sunt Austria și Ungaria, a declarat ministrul de Externe ucrainean, Dmitri Kuleba, potrivit The Moscow Times.

Ministrul a menționat că alte state europene au anunțat planuri de aprovizionare cu arme și chiar și-au schimbat legislația în acest sens, dar în practică procesul este lent, sunt „o mulțime de argumente și discuții”. În același timp, întârzierea înseamnă noi morți în război.

Cu o săptămână mai devreme, Politico, citând date de la Institutul Kiel pentru Economia Mondială (Germania), a oferit informații referitoare la o reducere treptată a livrărilor de arme ale Europei începând din aprilie. Deși Ucraina a primit asistență promisă anterior, inclusiv sisteme de arme, în iulie șase mari economii ale Europei nu și-au asumat noi obligații de a transfera arme către Ucraina: Marea Britanie, Germania, Franța, Spania, Italia, Polonia.

Pe 11 august, la Copenhaga, țările europene au convenit asupra asistenței militare către Kiev pentru încă 1,5 miliarde de euro. Managerul proiectului Ukraine Support Tracker, Christophe Trebesh, a numit această sumă „minoră în comparație cu ceea ce sa convenit la conferințele anterioare”. El a pus acest lucru pe seama deteriorării situației economice din UE, dar a îndemnat țările europene să ia războiul din Ucraina la fel de serios precum criza din zona euro și pandemia de coronavirus. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel