Energie electrică aproape gratuită în Spania: Producția record de energie verde pune presiune pe piață

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @vanitjan
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @vanitjan

Energia solară și eoliană aduc prețuri mici sau chiar zero la energie electrică, în Spania.

Spania a înregistrat o scădere dramatică a prețurilor la energia electrică, atingând un nivel aproape de zero joi. Motivul? Producția record de energie verde, provenită în principal din parcurile fotovoltaice și eoliene ale țării.

Prețul angro pentru vineri a fost de 2,14 euro/MWh, cel mai mic din noiembrie 2023. Franța, o țară vecină, a avut un preț semnificativ mai mare, de 67,21 euro/MWh. Prețurile pentru ziua următoare au rămas sub 10 euro/MWh pe parcursul ultimei săptămâni.

Spania se pregătește pentru un nivel record de producție de energie electrică în luna februarie. Miercuri, producția zilnică de energie fotovoltaică a atins cel mai ridicat nivel din octombrie 2023. Creșterea este prognozată să continue și în luna martie.

Scăderea prețurilor este benefică pentru consumatori, dar poate pune în pericol investițiile în noi capacități regenerabile. Europa dorește să își decarbonizeze economia, dar prețurile mici pot descuraja investițiile în energie verde.

Scăderea din Spania este un caz extrem, dar prețurile la energie electrică și gaze scad în general în Europa după criza energetică. Companiile de utilități sunt afectate, ca de exemplu Endesa SA, care a anunțat o scădere a profitului cu o treime în 2023. Scăderea prețurilor influențează și comerțul cu energie electrică în Sud-Vestul Europei. Spania vinde în prezent electricitate Franței, un important exportator european de energie.

Producția record de energie verde din Spania a dus la o scădere dramatică a prețurilor la energie electrică. Deși benefică pentru consumatori, această tendință pune presiune pe piața energiei și ridică semne de întrebare cu privire la viabilitatea investițiilor în noi capacități regenerabile. Europa va trebui să găsească un echilibru între prețurile accesibile și decarbonizarea economiei, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel