Urmărește emisiunea live


Emmanuel Macron, discurs în PE. Andi Cristea: Aici e marea provocare

emmanuel macron
emmanuel macron

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a pledat marţi, la Strasbourg, într-un discurs rostit în faţa Parlamentului European, ''apărarea în mod ferm'' a unei ''suveranităţi europene reinventate'' în faţa tentaţiei ''autoritare'' în unele ţări ale Uniunii Europene.

Andi Cristea, europarlamentar PSD, a vorbit despre acest subiect.

"Reinventarea proiectului european a fost o temă constantă a discursului candidatului și președintelui Macron. El s-a poziționat de fiecare dată de partea proiectului european, mizând pe dimensiunea pozitivă și aspirațională în reinventarea Europei.

[citeste si]

Așteptările au fost ridicate la un nivel foarte înalt, pe măsura propunerilor președintelui francez. La aproape un an de la alegerea în funcție nu sunt însă prea multe lucruri de impact pe care Macron le poate comunica publicului francez sau european în legătură cu refondarea proiectului european. Sunt și aspecte obiective care justifică această inacțiune. De pildă, alegerile din Germania și reticența cancelarului Merkel de a se lansa în mari proiecte până când soarta guvernării nu a fost decisă. Președintele Macron și mișcarea sa politică nu s-au decis încă asupra felului în care se vor poziționa în Parlamentul European, unde acum sunt reprezentați doar prin aliații lor", a spus Andi Cristea.

Care este marea provocare

"Dincolo de discurs, care a fost constructiv, în spirit european, esențial este dacă președintele francez are capacitatea de a coagula o coaliție în jurul său. Aici e marea provocare. Nu cred că proiectul poate reuși dacă se insistă pe Europa cu mai multe viteze, pe un plus de integrare în Eurozonă și ignorarea celorlalte state membre din centrul și estul Uniunii", a zis Andi Cristea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel