Emmanuel Macron, eliminare definitivă a cuvântului ''rasă'' din Constituție

Bianca Ştefan / 28 iun 2018 / 11:26 Salveaza PDF Comentarii
Emmanuel Macron
Descriere foto: Emmanuel Macron

Președintele Franței, Emmanuel Macron, vrea să elimine complet cuvântul ''rasă'' din Constituție. 

”Există un subiect pe care l-aţi susţinut cu forţă, de mult timp, pe care au vreau să-l văd încununat în cadrul acestei reforme, subiectul simbolic al rasei” şi cred că este necesar să-l impunem în cadrul acestei reforme constituţionale”, a declarat el în faţa aleşilor, potrivit news.ro.

”Ministrul Justiţiei se va ocupa de acest şantier plin de capcane, însă, în acest punct, eu cred că este conform multor lupte la care ne-am angajat colectiv şi pe care le-aţi purtat mult timp”, a declarat el, fără să facă alte precizări.

Macron a anunţat miercuri seara, la un dineu cu aleşi, la Palatul Elysée, că doreşte ca cuvântul ”rasă” să dispară din Constituţie, în cadrul proiectului de reformă constituţională.

Deputaţii francezi au suprimat miercuri , în unanimitate, în comisie, cuântul ”rasă” din Articolul 1 al Constituţiei.

În cazul în care aceste amendamente vor fi readoptate în cursul examinării în sesiune a proiectului de revizuire a Constituţiei, începând din 10 iulie, alineatul va prevede că Franţa ”asigură egalitatea în faţa legii a tuturor cetăţenilor, fără deosebire de sex, de origine sau de religie” în loc de ”fără deosebire de origine, de rasă sau de religie”.

Toate grupurile parlamentare au depus amendamente prin care consideră că persistenţa termenului ”rasă” - introdus în Constituţie în 1948 cu scopul de a respinge teoriile rasiste după nazism - este în prezent ”prost înţeles” şi ”nefondat”, având în vedere că s-a demonstrat că nu există rase în specia umană.


Te-ar putea interesa

Concurs ReferendumIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24