Emiterea de ordonanțe de urgență a Guvernului, contestată la CCR

PNL, USR şi PMP au contestat, vineri, la CCR, legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timpul vacanţei parlamentare, precizând că aceasta nu respectă rigorile constituţionale.

"PSD, dacă vrea să guverneze, trebuie să respecte legea şi să se pună pe treabă, întrucât deţine majoritatea parlamentară şi poate emite oricând ordonanţe de urgenţă. Partidul Naţional Liberal veghează la respectarea legii şi consideră ca orice act de guvernare trebuie să respecte aceste rigori, inclusiv cele constituţionale. Din acest motiv, PNL a depus astăzi sesizarea de neconstituţionalitate asupra legii pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe simple", se arată într-un comunicat al PNL transmis, vineri, AGERPRES.

Liberalii precizează că acest demers este sprijinit şi de parlamentarii USR şi PMP şi are la bază argumentele invocate de Consiliul Legislativ.

Totodată, PNL atrage atenţia că legea nu respectă rigorile constituţionale.

"Proiectul depăşeşte limitele stabilite de Constituţie prevăzute la articolul 115, alineatul 1, referitoare la domeniul legilor organice care nu pot face obiectul legii de abilitare a Guvernului", susţin liberalii, scrie Agerpres.

Potrivit PNL, liderul PSD, Liviu Dragnea, dezinformează cu privire la o presupusă "blocare a activităţii" Guvernului generată de acest demers.

Ordonanțele nu pot fi emise, potrivit PNL

"În realitate, Liviu Dragnea se foloseşte de confuzia făcută deseori în spaţiul public între ordonanţele simple şi ordonanţele de urgenţă. Guvernul Dragnea - Grindeanu nu este împiedicat cu nimic să-şi pună în operă iniţiativele dorite prin intermediul ordonanţelor de urgenţă, până la soluţionarea sesizării de către CCR. Nu ne îndoim de faptul că actualul Guvern va folosi acest instrument şi va da dovadă de voinţă politică în acest sens", subliniază PNL.

Liberalii arată că ordonanţele de urgenţă pot fi emise în baza articolului 115, alineatul 5 din Constituţie, şi în vacanţa parlamentară, fiind necesară doar mobilizarea majorităţii PSD-ALDE pentru îndeplinirea procedurilor parlamentare destinate intrării proiectelor în dezbaterea comisiilor de specialitate.

În sesizarea transmisă CCR, se mai menţionează că legea încalcă principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat.

"Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe nu are un caracter concis, sobru, clar şi precis, care să excludă orice echivoc", spune PNL.

Sesizarea a fost semnată de 53 de parlamentari PNL, 25 - USR şi 10 - PMP.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel