UPDATE: Ministrul Mediului, Barna Tanczos, intervine / Emil Dumitru (PNL), critici la adresa lui Petre Daea: A negociat prost compensațiile pentru fermieri și încearcă să ascundă eșecul

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Emil Dumitru, deputat PNL, l-a criticat pe Petre Daea, ministrul Agriculturii, privind negocierile de la Bruxelles pentru fermieri.

UPDATE:

România nu a susţinut propunerea de Directivă de la Bruxelles, în forma sa iniţială, care ar fi adus fermierilor mai multe restricţii şi le-ar fi impus o povară suplimentară, administrativă şi financiară în procesul de reducere la scară largă a emisiilor de metan şi amoniac, precizează ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), Barna Tanczos.

"România nu a susţinut propunerea de directivă de la Bruxelles care ar fi dezavantajat fermierii! În forma sa iniţială, propunerea de directivă ar fi adus fermierilor mai multe restricţii, ceea ce le-ar fi impus o povară suplimentară, administrativă şi financiară în procesul de reducere la scară largă a emisiilor de metan şi amoniac. Deşi în perioada trecută am înaintat multe propuneri de modificare a directivei, dintre care unele au fost incluse în noua versiune, având în vedere că propunerea de directivă modificată conţinea şi prevederi discutabile împotriva fermierilor, România s-a abţinut de la vot şi nu am votat propunerea, deşi aceasta a fost adoptată cu sprijinul majorităţii statelor membre", a scris ministrul Mediului pe Facebook.

Potrivit sursei citate, printre amendamentele incluse în textul votat de către majoritatea statelor-membre UE, România a reuşit să introducă prevederea conform căreia perioada de tranziţie pentru fermele mari să fie amânată până în anul 2029, iar tehnologiile inovatoare să fie folosite doar la fermele cu peste 600 de vaci. "O altă modificare importantă şi foarte utilă este aceea că, în timpul lucrărilor pregătitoare, a fost posibilă excluderea fermelor extensive din reglementări", completează sursa citată.

Potrivit ministrului Mediului, negocierile ulterioare cu privire la textul Directivei propuse vor începe în procedura legislativă al Uniunii Europene, în trilog între Parlamentul European, Consiliul UE şi Comisia Europeană. 

________________________________________________________________________

"Ministerul Agriculturii din România a înfrânt din nou. Același ministru al agriculturii a negociat prost compensațiile pentru fermierii români la Bruxelles și acum încearcă să ascundă eșecul. Grav este că MADR știa de calculele transmise la CE încă din 23 februarie și nu a făcut nimic pentru a transmite un calcul corect.

Comisarul european pentru agricultură a anunțat compensațiile care vor fi acordate fermierilor din statele membre afectate de importurile din Ucraina, adică a fermierilor din Polonia, Bulgaria și România.  Bugetul pentru aceste țări este de 56 de milioane de euro, însă cei mai puțini bani îi vor primi chiar fermierii români. Astfel, din cei 56 de milioane de euro, 30 vor merge în Polonia, 16 vor merge în Bulgaria și doar 10 milioane vor merge către fermierii români

Experții de la Comisia Europeană au lucrat cu datele trimise de ministerele agriculturii din aceste țări vina fiund exclusiv a ministrului din România și a echipei sale.  Comisarul european pentru agricultură a decis aceste sume pe baza unor analize primite de la ministerele din resort din Polonia, Bulgaria și România. România primește cei mai puțini bani deșii chiar șefa Comisiei Europene, Ursula von Der Layen a anunțat public că 60% din cerealele din Ucraina au tranzitat sau au rămas pe teritoriul României. 

"O pierdere de cel puțin 100 de euro pentru fiecare tonă de grâu"

România trebuia să acceseze 60% din suma totală de 56 de milioane de euro și nu doar puțin peste 20%. Prețul unei tone de grâu la recoltă a fost de aproximativ 1600 de lei, iar acum este de doar 1.000 de lei. Asta ne arată o pierdere de cel puțin 100 de euro pentru fiecare tonă de grâu, pierdere suportată de fermierii români. România exporta în mod tradițional între 3.8 și 4.2 milioane tone pe an, însă ca urmare a produselor agricole din Ucraina, de la ultima recoltă am exportat doar 2.5 milioane de tone. 

Fermierii mai au pe stoc cel puțin 1.5 milioane de tone de grâu, ceea ce înseamnă că astăzi pierderile lor sunt de cel puțin 150 de milioane de euro. În concluzie, cele 10 milioane nu pot acoperi nici măcar parțial pierderile. 

Îi recomand ministrului Agriculturii să rezolve problemele fermierilor și să înceteze să pună presiune pe jurnaliștii specializați pe agricultură și să nu le mai ceară acestora să ascundă adevărul. În final, oricât de mult ar reuși ministrul să controleze narativul, ceea ce rămâne este faptul că fermierii români au fost reprezentați încă o dată prost de administrația care este astăzi la MADR", a scris Emil Dumitru pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel