Emil Boc, reformă. Propunere: Schimbare majoră pentru primării

Darius Muresan / 14 Martie 2018 / 13:09 Salveaza PDF Comentarii
Emil Boc
Emil Boc

Primarul Clujului, Emil Boc, susţine că este necesară o reformă în domeniul administraţiei, care să fie susţinută de toate partidele din România, precum şi o reducere a numărului de primării, pentru o mai bună administrare locală.

Emil Boc a vorbit miercuri, în cadrul Întâlnirilor Europene din Transilvania, eveniment organizat de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, despre faptul că suntem singura ţară din Uniunea Europeană care trăieşte încă după o lege comunistă. 

"Avem nevoie clar, mai mult ca niciodată, de finalizarea reformei administrative a ţării. Suntem singura ţară din UE care trăieşte după o lege comunistă, din 1968. Adică avem o lege de dinainte de 89. Nu mai există o altă ţară în UE din fostul bloc comunist care să mai aibă legi administrative din timpul regimului comunist. Au fost mai multe încercări de reformă administrativă, n-au reuşit din nefericire şi plătim costurile acestei lipse de reformă", a spus Emil Boc, care consideră că acest lucru afectează România şi în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene. 

Reformă în administrație

Primarul municipiului Cluj-Napoca este de părere că această reformă ar trebui sprijinită de toate partidele politice, având în vedere că legislaţia din domeniul administraţiei are un impact mare asupra vieţii românilor şi afectează toate guvernările, indiferent de cine sunt conduse. 

"Trebuie o asumare consensuală a clasei politice cu privire la reforma administrativ-teritorială, un pact transpartinic care să vizeze reducerea numărului unităţilor administrativ-teritoriale. Să fie o reformă durabilă pentru că actualul sistem îi afectează şi pe social-democraţi şi pe liberali şi pe cei din ALDE şi pe cei din UDMR. Pactul ar trebui să vizeze atât regionalizarea, care trebuie să ducă la comasarea unor judeţe până la revizuirea Constituţiei, ca să se ajungă la regiuni de 800.000 de locuitori, cât şi reducerea numărului de primării, de la 3.000 câte sunt, să dispară 1.000 prin comprimare, pentru a deveni mai eficiente", a spus Boc. 

Număr mai mic de primării

În ceea ce priveşte reducerea numărului de primării, Emil Boc, care a fost premier al României în perioada 2009-2011, consideră că această măsură este extrem de necesară. 

"Nu se mai poate guverna ţara cu 3.000 de unităţi administrativ-teritoriale şi cu o treime din primării care nu au bani pentru acoperirea cheltuielilor edilitare, de salarii şi de funcţionare. Nu se poate guverna pe termen lung într-o asemenea manieră", a spus primarul clujean. 

[citeste si]

Emil Boc a participat, miercuri, la o dezbatere pe tema dezvoltării durabile, organizată de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN). "Întâlnirile europene din Transilvania" este un eveniment organizat începând din 2010, în parteneriat cu Ambasada Franţei, iar discuţiile din acest an s-au derulat sub titlul "Cum reuşim să facem tranziţia spre un oraş mai durabil?". La dezbateri a fost prezent şi ambasadorul Franţei, Michele Ramis, primarul municipiului Turda, Cristian Matei, şi secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Ciprian Roşca.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24