Elisabeta a II-a poate fi comparată cu Ghandi sau Nelson Mandela / Cristian Dianconescu: Un discurs excepţional, cu mesaj de reconciliere pentru Harry. Este o mână întinsă. Charles vrea un nou început

Colaj: The Royal Family, Facebook
Colaj: The Royal Family, Facebook

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a analizat discursul noului Rege, Charles al III-lea.

"Din discursul lui Charles ar trebui să înţelegem două lucruri: în primul rând, respectul profund pentru ceea ce a însemnat Regina şi pentru mama sa. Nu a ieşit din logica băiatului care, din punct de vedere emoţional, dincolo de rigorile şi plafonul pe care o familie regală îl are la un moment dat, în afirmarea publică iată că Charles s-a ataşat. Din punct de vedere al personalităţii, Elisabeta a II-a poate fi comparată cu  Nelson Mandela sau Mahatma Gandhi. Este un mesaj foarte important pentru societatea britanică, vor fi milioane de oameni la Londra, va fi ceva fără precedent. Ideea că atât Mama cât şi Regina reprezintă o memorie semnificativă pentru viitorul Rege Charles, e un argument de întărire a încrederii la nivelul societăţii britanice. Referinţa făcută la Harry şi Meghan dă de înţeles că acum este momentul ca familia să fie unită, să rămână sub aceeaşi coroană", a spus Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, la Digi24. 

Acum, când pleci...

În discurs a existat şi acel final emoţional, când Regele a ţinut să-i mulţumească mamei. "A pronunţat de mai multe ori "draga mea mamă". Este clar că primul său mesaj trebuia să aibă o latură omagială foarte clară pentru Regină. E un discurs excepţional. Sunt zece minute în care găseşti tot, nu doar mesajul politic. Recunosc că mie mi s-a pus un nod în gât când a început să vorbească, în primul rând, de mama lui. Un punct esenţial în discurs a fost atunci când a început cu "Acum, când pleci...", acel moment de mulţumire - "Mulţumesc pentru tot ce ai făcut pentru noi"... Memorabile sunt şi cuvintele "Va fi alături de mine aşa cum a fost în ultimii 17 ani. Este un discurs excepţional", a comentat jurnalistul Andrei Negusiu, coordonator secţie Externe la Digi24.

Declaraţie de pace şi iubire pentru Prinţul Harry

Charles a amintit şi de cei doi fii. Fiul cel mare, William, căruia îi va fi transferat titlul nobiliar de Prinţ de Wales, titlu rezervat moştenitorilor şi Harry, prinţul rebel, plecat peste ocean. "Este un mesaj de reconciliere. E o mână întinsă, în mod public. De altfel, şi Regina a spus de atâtea ori: Harry este parte din familie. Ne dorim să revină. Mi-aduc aminte că, în timpul Jubileului Reginei, Charles a găsit un moment să stea cu nepoţii lui, copiii lui Harry şi ai lui Meghan. E foarte important acest mesaj şi sper să conteze. Pentru că în ultimii ani am văzut această ruptură, această tensiune în sânul Familiei Regale. Prin ce a spus acum, Charles vrea un nou început: Iată, eu sunt aici, vă iubesc, mâna întinsă vă aşteaptă", a mai spus Negusiu.

"Mă înclin în fața amintirii mamei mele și îi onorez perioada în care a domnit. Împărtășesc dincolo de orice cuvinte cu voi această pierdere. Când Regina a urcat pe tron lumea încă se confrunta cu consecințele celui de Al Doilea Război Mondial. În ultimii 70 de ani am văzut societatea noastră, instituțiile statului s-au schimbat, dar în pofida tuturor provocărilor și schimbărilor care au urmat, sunt mândru că națiunea a prosperat și a înflorit. Valorile noastre au rămas și trebuie să rămână constante. Datoriile monarhiei au rămas. Rolul monarhului rămâne prin valorile pe care le inspiră" a mai spus Charles al III-lea în discursul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel