Elena Udrea scapă de votul privind urmărirea penală

Elena Udrea a scăpat de votul din Parlament privind începerea urmăririi pentru două infracţiuni de instigare la luare de mită privind campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

Camera Deputaţilor a primit, în această săptămână, cererea privind începerea urmăririi penale a Elenei Udrea, a dezbătut moţiunea simplă iniţiată de PSD pe tema justiţiei şi mai multe proiecte de lege, printre care cel privind conversia creditelor în franci elveţieni, însă votul a fost amânat din lipsă de cvorum.

Procurorul general Augustin Lazăr a trimis Camerei Deputaţilor solicitarea DNA de începere a urmăririi penale pe numele fostului ministru Elena Udrea, pentru două infracţiuni de instigare la luare de mită privind campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

Comisia juridică urmează să discute luni cererea procurorului general, iar votul în plen va fi dat marţi, potrivit deciziei Biroului permanent al forului legislativ.

Alte proiecte importante lăsate în aer astăzi

Deputaţii au dezbătut, în lipsa ministrului justiţiei Raluca Prună, moţiunea simplă, iniţiată de PSD, 'Şi minciuna poate să ucidă'. Moţiunea cere demisia ministrului Justiţiei pentru o serie de afirmaţii făcute de Raluca Prună în plenul CSM din data de 6 octombrie, când a susţinut 'că a minţit la CEDO' despre situaţia fondurilor alocate pentru penitenciare. Vicepremierul Costin Borc a anunţat, la dezbateri, că ministrul Justiţiei nu poate să ajungă în Parlament pe motiv că avionul ei a întârziat din cauza vremii şi a cerut permisiunea ca Raluca Prună să răspundă acuzelor săptămâna viitoare. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a criticat absenţa de la Parlament a Ralucăi Prună, arătând că este inedit ca ministrul Justiţiei să răspundă săptămâna viitoare acuzaţiilor din moţiune. Şi deputata ALDE Steluţa Cătăniciu şi-a declarat nemulţumirea, susţinând că Prună are 'tupeu de tehnocrat'.

Deputaţii PNL nu au participat la dezbaterea moţiunii. Şedinţa de vot a fost suspendată din lipsa cvorumului.

Deputaţii au adoptat pe articole proiectul de lege privind conversia în lei, la cursul istoric, a creditelor în franci elveţieni. În timpul dezbaterilor a fost eliminat pragul de 50% grad de îndatorare pentru eligibilitate din proiectul privind conversia creditelor în franci elveţieni. Un amendament adoptat prevede că de această lege vor beneficia persoanele fizice care au calitatea de consumator şi ale căror credite au valoare cumulată de maximum 250.000 de franci elveţieni la momentul semnării contractelor de credit. Potrivit altor amendamente din raportul comisiilor de specialitate, pentru soldurile rămase din împrumuturile în franci elveţieni ale cetăţenilor persoane fizice, băncile sunt obligate să facă conversia în lei. Conversia se face la cursul de schimb al BNR de la data încheierii contractului şi se va realiza prin act adiţional agreat de consumator. Votul final asupra proiectului a fost amânat pentru săptămâna viitoare.

Camera Deputaţilor a adoptat pe articole proiectul de lege privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun, care prevede transpunerea Directivei europene 40/2014. În comisiile de specialitate au fost respinse amendamentele la proiectul de lege care prevedeau interzicerea fumatului în autoturismul proprietate personală dacă în el se află femei gravide sau copii, precum şi cele introduse la Senat privind redefinirea spaţiului închis în care nu se poate fuma. Proiectul prevede transpunerea Directivei europene care stabileşte modul de etichetare, ambalare şi comercializare a produselor din tutun. Votul final la proiectul de lege a fost, de asemenea, amânat din lipsa cvorumului.

Tot în această săptămână, deputaţii au adoptat pe articole proiectul de lege pentru modificarea Codului muncii, conform căruia ziua de 1 iunie - Ziua Copilului - să fie declarată zi nelucrătoare. Realizatorii tv Andreea Marin şi Virgil Ianţu, însoţiţi de un grup de copii, au venit la Camera Deputaţilor pentru a susţine adoptarea acestui proiect de lege. Pe holul Parlamentului, copiii le-au împărţit deputaţilor pliante care promovează necesitatea acordării unei zile libere de 1 iunie, pe acestea fiind scris: 'Votaţi 1 iunie zi liberă! Va fi cel mai frumos cadou de Ziua copilului'.

Plenul Camerei a aprobat vacantarea mandatelor deputaţilor Ioan Moldovan, pe motiv de incompatibilitate, şi Dan Cristian Popescu, care a demisionat fiind ales consilier local şi, ulterior, viceprimar al sectorului 2.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat raport suplimentar la proiectul de lege referitor la statutul avocaţilor, eliminând prevederile referitoare la obligativitatea participării decanului baroului la efectuarea percheziţiilor, precum şi la informarea avocaţilor 'de îndată' cu privire la interceptări. Proiectul a fost retrimis de mai multe ori de la plen la Comisia juridică pentru a fi rediscutat.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel