Elena Cristian, semnal de alarmă. "Atenţie unde folosiţi cardul. Fraudele au luat amploare"

Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay

Elena Cristian, redactor şef DC BUSINESS, trage un semnal de alarmă privind fraudele cu carduri în România. 

"Astăzi, la o discuție cu o colega. La un moment dat, primeşte un sms. Se uită la telefon, se mai uită o dată, se schimbă la faţă.

Îmi întinde telefonul să citesc. Mesajul suna aşa: tranzacția Dvs în valoare de ….BGN de la Shell…(o localitate din Bulgaria) a fost aprobată…

Ea la job, cardul cu ea, prin Bulgaria nu a mai trecut de dinainte de pandemie. A sunat la bancă, a blocat cardul, a raportat tranzacția. Să sperăm că se rezolvă.

Dar nu despre asta este vorba… Atenţie unde folosiţi cardul! În special ATM. Tot mai multe persoane se plâng de astfel de situații…Fraudele de pe card au luat amploare în România", a scris Elena Cristian.pe Facebook. 

Operator de telefonie, avertisment pentru clienţi 

Operatorul de telefonie Vodafone își atenționează clienții cu privire la riscul unui atac malware ce vizează utilizatorii Android.

"Dacă primești un SMS nesolicitat, nu accesa link-ul și șterge SMS-ul din telefon. În cazul în care ai accesat link-ul din SMS, te sfătuim să verifici pagina https://www.vodafone.ro/frauda pentru a afla ce trebuie să faci mai departe", își avertizează Vodafone clienții, scrie incomod-media.ro.

Odată descărcat, malware-ul din cadrul aplicației stabilește drepturi de administrator pe telefonul victimei și execută cel puțin una dintre acțiunile de mai jos:

- Folosește fișierul „Contacte” al telefonului infectat pentru a răspândi în continuare malware-ul prin trimiterea de mesaje personalizate către fiecare persoană de contact, adică folosirea numelui lor în corpul SMS-ului pentru a crește credibilitatea;

- Direcționează victima către site-uri de phishing externe (permițând fraudatorilor să fure informații de autentificare / parolă și alte date personale sensibile);

- Interceptează mesajele SMS primite pe telefon, pentru a prelua parolele unice trimise de terți, de ex. bănci. OTP-urile sunt utilizate ulterior pentru a fura fonduri sau informații de la victime, de ex. prin conectarea la conturile lor bancare și inițierea transferurilor;

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel