El Nino lovește! Cafeaua s-ar putea scumpi

Prețul cafelei ar putea crește din cauza problemelor meteorologice din Asia și America de Sud care afectează recoltele. 

Vietnamul ar putea avea cele mai slabe recolte de cafea din ultimii ani, iar în India cantitatea de boabe culese ar putea fi cea mai mică din ultimele două decenii.

Atât Vietnam cât și India produc boabe robusta, folosite în principal pentru cafelele solubile. Preţul recoltelor neprelucrate a crescut puternic în ultima lună, iar această scumpire s-ar putea vedea şi în preţul cafelei arabica.

Într-un an normal, boabele robusta reprezintă aproximativ o treime din recolta mondială de cafea. Anul acesta însă ponderea acestui si ar putea fi mai mică din cauza condiţiilor meteo provocate de fenomenul El Nino. Potrivit Bloomberg, în Vietnam, ţara cu cele mai mari plantaţii de cafea robusta, fermierii aşteaptă cele mai mici recolte din ultimii patru ani. Culturile de cafea sunt afectate de cea mai gravă secetă care a lovit Vietnamul în ultimele trei decenii. Probleme cu vremea sunt sunt şi în India, care aşteaptă cea mai slabă recoltă de boabe robusta din ultimii 19 ani.

Aceste prognoze au făcut ca preţul acestui sortiment să sară pe bursa de la Londra cu nu mai puţin de 130 de dolari pe tonă în mai puţin de o lună şi jumătate.

Robusta este o cafea mai puternică decât popularul sortiment, arabica. De aceea, boabele robusta sunt folosite cu predilecţie în producţia de cafea instant şi de espresso.

În mod normal această specie este mai rezistentă decât arabica, însă nu a putut face faţă problemelor meteorologice care au lovit Asia, dar şi America de Sud în ultima perioadă. Deocamdată scumpirea boabelor robusta nu s-a văzut şi în preţul cafelei arabica, aflat în uşoară scădere în ultima perioadă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel