Șeful OMV spune când va începe exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră

OMV și ExxonMobil nu vor începe producția de gaze în perimetrul Neptun din Marea Neagră mai devreme de anul 2020, întrucât, până acum, nu s-a luat decizia finală de investiție, a declarat, marți, directorul general al OMV, Reiner Seele, prezent la București, potrivit Agerpres.

"Nu vom avea gaz înainte de 2020 din Marea Neagră. Avem nevoie de mai mult timp pentru decizia finală de investiții. Nu am finalizat studiile încă și nu am agreat modelul de producție cu partenerii de la ExxonMobil", a declarat Seele.

El a adăugat că decizia finală va ține cont și de cadrul fiscal care va fi în vigoare.

"Trebuie să știm care vor fi avantajele acestui proiect din punctul de vedere al costurilor. (...) Trebuie să știm care va fi cadrul legal, dar avem nevoie de un cadru fiscal care să nu se schimbe odată la 2-3 ani. Nu fiecare guvern sau ministru să schimbe cadrul legal", a mai susținut șeful OMV.

Seele a precizat că gazul din Marea Neagră va fi folosit pentru alimentarea pieței locale și a piețelor din jurul Mării Negre.

"Aș prefera ca gazele din Marea Neagră să rămână în România", a adăugat el.

Totuși, în strategia companiei pentru perioada de până în 2020 este inclusă participarea în realizarea conductei Nord Stream 2, care va aduce gaze din Rusia prin Marea Baltică, prin Germania, până în Austria la hub-ul de gaze Baumgarten.

Această conductă, care va avea o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an, va fi gata în 2019. Jumătate din participație este deținută de Gazprom, iar OMV, E.ON, Engie, Shell și BASF au câte 10%. Costurile totale vor ajunge la 10 miliarde de euro.

[citeste si]

"Nord Stream 2 este foarte important din punctul de vedere al asigurării securității în aprovizionare", a subliniat șeful OMV.

Întrebat dacă este posibil ca prin conducta Nord Stream 2 să vină gaze și în România, Seele a precizat că, teoretic, este posibil, însă întrebarea este dacă va fi nevoie de așa ceva.

"În principiu, da, este o rută, dar chiar vom avea nevoie? România are un confort pe care și l-ar dori multe țări, de independență pe piața gazelor, și vom investi să creștem producția de gaze din România. Dacă vom pregăti exportul de gaze din România, vom avea mai multă putere decât să aducem molecula de gaz aici", a comentat șeful OMV.

OMV Petrom și americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent, a anunțat, în februarie, Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Upstream.

OMV Petrom a contribuit cu 50% din această sumă.

Grupul OMV Petrom a trecut pe pierderi în 2015, raportând un rezultat net negativ de 690 milioane de lei, față de un profit net de 2,1 miliarde de lei în anul precedent, potrivit rezultatelor consolidate publicate joi de companie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel