Coronavirus - COVID 19
România în stare de urgență
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642
sau la adresa de e-mail [email protected]

Efectul boicotului: CCR va valida referendumul indiferent de cvorum

DCNews Team / 30 iul 2012 / 14:21

Curtea Constituțională a explicat, în decizia referitoare la extinderea programului de vot la referendum, că trebuie depuse toate eforturile pentru ca un număr cât mai mare de români să-și exprime opțiunea. Astfel, s-a exprimat limpede ideea că un prag de 50 la sută plus 1 vot, văzut de mulți ca un scut de protejare a președintelui, are ca scop mobilizarea electoratului, nu blocarea deciziei unei majorități a electorilor.

Din informațiile  DeCe News, juriștii USL pregătesc o sesizare adresată Curții, prin care cer să se ia act de boicotul anti-constituțional inițiat de Traian Băsescu și PDL. Această strategie electorală a perturbat procesul de votare, prin timorarea unor votanți și prin încălcarea secretului votului. Simpla exercitare a unui drept constituțional, după boicotul PDL, plasează alegătorul într-o tabără, iar în cazul unor comunități mici nu este posibilă păstrarea secretului votului.

 ”În cazul în care referendumul nu va fi validat, Parlamentul decide calea de urmat”, a stabilit Curtea Constituțională. Cum orice decizie a parlamentarilor trece din nou pe la CCR, această  prevedere nu pare a fi decât o fugă de răspundere.  În cazul în care Parlamentul ar decide în locul CCR, ar putea continua contestările externe.

Ca urmare, Parlamentul va cere o decizie a CCR, dacă BEC va stabili că nu s-a îndeplinit condiția cvorumului. Judecătorii CCR nu pot ignora dimensiunea copleșitoare a votului anti-Băsescu  și nici demersul anti-constituțional al acestuia. Astfel, cele mai mari șanse le are o decizie de validare a rezultatelor referendumului, care va pune capăt tensiunilor sociale și va limpezi situația din România. CCR ar putea lua în calcul și rezultatele recensământului, care arată că sunt  doar 15,5 milioane de români cu drept de vot, față de 18,4, cât figurează în listele electorale.

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știriIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


dcn.n-nxt.25