Efectele neașteptate ale frigului asupra sănătății intime a femeilor

Fotografie de la Pavel Danilyuk: Pexels
Fotografie de la Pavel Danilyuk: Pexels

Efectele frigului asupra sănătății intime la femei au fost studiate de către experți cu ajutorul unui sondaj efectuat cu ajutorul a 5000 de femei.

Sosirea iernii nu trece neobservată, mai ales pentru femei. Sondajul Census-Intimina, efectuat pe peste 5.000 de femei, a investigat unele modificări pe care le poate declanșa venirea sezonului rece, începând cu o creștere a durerilor menstruale care afectează 30% dintre femei, până la cele care susțin că au un ciclu mai neregulat (17%). 

Hormonii și lipsa de lumină solară

Un studiu realizat în țările din nordul Europei, unde durata razelor solare în timpul iernii este mult mai scurtă decât în ​​țările din sudul Europei, explică modul în care expunerea redusă la lumina solară poate afecta producția de hormoni.

”Acest studiu analizează modul în care factorul de lumină poate cauza niveluri reduse de FSH, ceea ce poate duce la o ovulație mai puțin regulată și la o perioadă mai lungă a ciclului. De asemenea, poate afecta producția de hormoni tiroidieni și, prin urmare, metabolismul și durata ciclului. Chiar și răspunsul hormonilor este compromis din cauza producției reduse de vitamina D”, se arată în studiul citat de Today.

În zilele sau săptămânile premergătoare menstruației, multe femei experimentează schimbări în tiparele lor de somn, 65% mai exact. În cea mai mare parte, au probleme în a adormi (54%) sau se trezesc frecvent (51%).

Frigul și dorința sexuală

12% dintre respondenți spun că sunt mai dispuși să facă sex în timpul sezonului de iarnă, în timp ce 17% sunt mai puțin dispuși să facă sex.

”Cu siguranță că strângerea vaselor de sânge produsă de temperaturile scăzute nu ajută la excitarea sexuală, dar frigul duce la căutarea contactului fizic pentru a beneficia de căldura pe care o produce. Pare o contradicție - adaugă Roberta Rossi, sexolog -, dar în realitate unii își văd dorința sexuală crescând în această perioadă a anului. Mai mult, activitatea sexuală are efecte importante asupra sănătății deoarece stimulează producția de dopamină utilă pentru contracararea stării de spirit și creșterea imunoglobulinelor care ne ajută să luptăm împotriva virușilor iernii, precum și pentru arderea caloriilor în exces”.

Feriți-vă de frig și de dorința de a face pipi mai mult 

Relatia dintre frig și nevoia de a urina explică de ce organismul trebuie să mențină temperatura constantă la 36 de grade pentru a permite tuturor organelor sa funcționeze în condiții optime.

Pentru a face acest lucru, organismul contractă vasele de sânge ale extremităților periferice (picioare și mâini) pentru a aduce mai mult sânge la inimă pentru a o menține ”caldă”. Prin urmare, crește tensiunea arterială, pe care organismul încearcă să o coboare și o face prin eliminarea excesului de lichide. 

Totuși, acest stimul nu trebuie confundat cu micile pierderi urinare care, pentru aproximativ jumătate dintre intervievați (49%) coincid cu un râs, un strănut sau ridicarea unei greutăți.

De asemenea, majoritatea nu sunt conștienți că acesta este un simptom al disfuncției podelei pelvine și că mușchii podelei pelvine pot fi menținuți puternici cu exercițiile potrivite, cu ajutorul greutăților vaginale (Laselle) sau a gadgeturilor fem-tech (cum ar fi bilele Kegel).

”Multe femei cred că aceste mici pierderi de urină sunt normale, mai ales dacă frecvența în baie crește odată cu răceala. Încurajez aceste femei să ceară sfaturi cu privire la exercițiile pentru podeaua pelvină, deoarece pot face o diferență în calitatea vieții lor și pot chiar reduce probabilitatea unor probleme viitoare precum prolapsul, ca să nu mai vorbim de beneficiile pe care le pot avea asupra vieții lor sexuale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel