Eduard Hellvig: S-ar putea ca istoria să nu mai aibă răbdare cu România

Liberalul Eduard Hellvig, propunerea președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de președinte al SRI, scria, în ultima sa postare de pe blog, despre pericolele la care este supusă România, interne și externe. 

În 7 februarie, Eduard Hellvig, propus de către președintele Klaus Iohannis pentru funcția de președinte al SRI, scria, pe blogul său despre avertismentul dat de Richard von Weizsäcke, primul președinte al Germaniei unificate, cu privire "la riscul ca partidele să exercite o influenţă prea mare în societate, fără a fi supuse vreunui control". "Moștenirea sa politică învinge timpul", a subliniat Hellvig, care a adăugat că "în societatea românească de azi, cuvintele sale sunt mai valabile ca oricând".

Riscul vulnerabilizării

Eduard Hellvig atenționa că "în frenezia ori, după caz, spaima provocată de acţiunile Justiţiei, există riscul vulnerabilizării unor instituţii şi al relativizării unor coordonate legale, sub diverse pretexte". El adăuga că "niciun partid, nicio instituţie şi cu atât mai puţin un grup de interese ori vreo grupare infracţională nu au dreptul să exercite o influenţă prea mare în societate şi să nu fie supuse unui control".

Liberalul sublinia necesitatea transformării "Parlamentului în corp cu adevărat reprezentativ şi activ în promovarea intereselor cetăţenilor, în for ce îşi exercită eficient misiunea de control democratic la nivel inter-instituţional". 

"S-ar putea ca istoria să nu mai aibă, iarăşi, răbdare cu România"

Hellvig sublinia necesitatea schimbării după 25 de ani pe care i-a caracterizat drept "Timp irosit, existenţe chinuite – pentru care, într-o democraţie funcţională, trebuie să existe răspundere, cel puţin politică şi morală". Liberalul a adăugat că "în vecinătatea noastră renasc obsesii imperialiste. Mai devreme sau mai târziu, s-ar putea ca istoria să nu mai aibă, iarăşi, răbdare cu România. Va depinde în primul rând de noi dacă vom putea sau nu să ne împotrivim tăvălugului, dacă vom fi în stare să rămânem de partea bună a lumii sau ne vom lăsa târâţi în prăpastia eurasiatică. 'Cine închide ochii spre trecut e orb în faţa prezentului.'". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel