Economistul şef BNR cere amânarea creşterii pensiilor. Adrian Câciu, reacţie: Guvernul să nu se sperie

Economistul Adrian Câciu a comentat declaraţia lui Valentin Lazea, economistul şef al BNR, care a solicitat Guvernului prorogarea creşterii pensiilor până în 2021. 

"Este exclus să nu fie aplicată legea pensiilor. Există mai multe tipuri de economişti, unii prudenţi, mai mult contabili şi unii care ştiu cum se face dezvoltarea economică pentru ţară. Teama este pe presiunea pe deficitul de cont curent, generată de creşterea consumului, iar la rândul lui consumul este generat de creşterea venitului. Noi aici vorbim de oameni, care trebuie să fie plătiţi la un nivel decent, cum specifică Constituţia. Problema nu este de buget, dacă ştim să corectăm veniturile. Impactul legii pe 2020 este undeva la 20 de miliarde suplimentar faţă de 2019. În schimb, vă citesc o prognoză a Comisiei Naţionale de Prognoză, care spune că PIB-ul va creşte anul viitor", a spus Adrian Câciu. 

Sfat pentru Guvern: Să nu se sperie

"Guvernul să trateze cu respect această afirmaţie, cu o abordare corectă, dar să nu se sperie. Aici discutăm de banii care se dau pe salarii şi pensii. Aceşti bani merg în economie, care în România are o problemă structurală. Ea este bazată pe servicii şi bunuri de la consum. Dacă vrem să avem o economie bazată pe investiţii care să aducă plus valoare, dl Lazea ar trebui să se orienteze pentru a recomanda băncilor să intermedieze financiar agenţii economici, ca în orice economie capitalistă. Nu avem o economie dezvoltată care să permită investiţii care să genereze salarii şi pensii private pentru cei care muncesc la un nivel care să ia presiunea de pe bugetul de stat. Asta este România, să vedem realitatea. Guvernul cred că are capacitatea de a ţine lucrurile astea în frâu!", a declarat economistul Adrian Câciu la Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel