Economistul Iancu Guda: Vine un CUTREMUR care zdruncină din temelii economia României. Istoria NU IARTĂ PROȘTII

Economistul Iancu Guda a tras un puternic semnal de alarmă despre relansarea economiei după pandemia de COVID-19. 

Vine un cutremur care zdruncină din temelii economia românească, iar economia românească nu trebuie relansată, în sensul că nu trebuie doar relansată, dacă doar o relansăm, ar fi o tragedie. Este foarte simplu să redeschidem sectoare închise: așa cum le-am închis, așa le vom redeschide, probabil cu măsuri suplimentare de subvenționare, dar ar fi prea puțin, ar fi un dezastru. Adevărata revenire după pandemia COVID-19 nu este relansarea, relansarea e simplă. Adevărata provocare, dar și oportunitate în același timp, pe care istoria nu ne va ierta dacă nu o exploatăm, este reconstrucția” a spus economistul Iancu Guda, la Digi24, subliniind că sunt foarte multe probleme structurale ale economiei românești care trebuie reconstruite, începând cu evaziunea fiscală - economia subterană: ”avem doar 31% din PIB la veniturile publice, față de media europeană de 45%. Bulgaria are 38%. Miza este enormă. Dacă reușim să colectăm mai mult, avem mai mulți bani la bugetul public și se pot face mai multe.” 

Economistul a subliniat că trebuie digitalizată Administrația Fiscală, care nu înseamnă doar ce a spus ministrul Finanțelor ca toate casele de marcat să fie conectate la serverul ANAF, ci ”că orice factură emisă de orice companie din România să fie emisă din sistemul ANAF direct, atunci, la click, se pot identifica toate tranzacțiile dubioase”, dând exemplul afacerilor dubioase, cu circuite închise, în care clientul final e același precum furnizorul inițial: ”Sunt cercuri închise în care se fac rulaje fictive, acestea se pot observa la click, direct”.

Moment ZERO

Iancu Guda a mai spus că altă ”mare problemă gravă în România” sunt bunurile ale căror proveniență nu poate fi atestată: ”Oameni care au averi pe numele părinților care câștigă 2.000 de lei și au case și palate. De unde au acei bani? Să se facă o inventariere, un moment ZERO.” Economistul mai susține creșterea drastică a pedepselor pentru facturi fictive: ”Companiile încarcă compania cu cheltuieli, nu declară profit, nu plătesc taxe și, uite așa, fac evaziune fiscală. 15-20 de ani de pușcărie!”. 

”Suntem țara cu cea mai mare economie subterană din Europa, dacă doar relansăm, ne întoarcem la nenoricirea dinainte. Ar fi o tragedie și istoria nu o va înțelege, iar istoria nu iartă proștii. Avem o mare oportunitate să reconstruim, nu doar să relansăm economia” a conchis economistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel