EXCLUSIV  Economie durabilă în Europa. Maria Grapini, scrisoare pentru PE și Guvernul României

Conferința "Economie Durabilă în Europa", organizată de europarlamentarul Maria Grapini a renunit în această săptămână la Bruxelles europarlamentari, specialiști ai Uniunii Europene și reprezentanți ai mediului de afaceri din România. 

Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat Cosmin Boiangiu, reprezentant permanent adjunct la Reprezentanţa permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, Dragoş Bănescu, însărcinat cu afaceri ad interim, la Ambasada României în Regatul Belgiei, Ilie Călin Bodea, secretar de stat în Ministerul Economiei, Şeful delegaţiei social-democrate din Parlamentul European, Dan Nica,  europarlamentarul S&D Victor Boştinaru, Europarlamentarul PPE Marian Jean Marinescu, Mihai Ionescu- președinte executiv al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România, Septimiu Stoica - președinte Bursa Română de Mărfuri SA, Liviu Rogojinaru-secretar general al CNIPMMR, Vicepreședinte al Consiliului Economic Social,  prof. dr. Marian Liviu Mocan, decanul Facultăţii de Management în Producţie şi Transporturi - Universitatea 'Politehnica' din Timişoara, Luisa Santos - International Relations, Director Business Europe.

"Cred că toți cei prezenți am avut un singur scop: să ne clarificăm ce poate să facă mai mult România acasă, pentru dezvoltarea economică și pentru o economie sustenabilă și ce ar putea să facă Comisia Europeană mai echitabil pentru toate statele membre. A rezultat de aici că mai este de lucru pentru a fi o cheltuire a banilor europeni în mod echitabil și mai ales pentru scopul principal din tratat și anume coeziunea socială, diminuarea disparităților regionale. Propunerea mea concretă fost legată de fondul strategic de investiție, care după părerea mea nu are criterii corecte: primul sosit, primul servit nu este un criteriu atunci când vrei să faci investiții strategice. Criteriul este să duci banii acolo unde este nevoie. Cred că a fost o întâlnire care până la urmă și-a atins scopul. Am avut implicate toate părțile interesate. Din acest dialog, pe de-o parte au rezultat câteva propuneri făcute de partea română Comisiei Europene, ceea ce mă bucură foarte mult. Pe de altă parte, s-au putut schimba contactele și ei vor continua colaborarea. În premieră, am lansat și Clubul de Afaceri româno-belgian, care a apărut la inițiativa Ambasadei României," a declarat Maria Grapini.

Corina Crețu: Nu mai sunt proiecte noi din România

În cadrul întâlnirii unul dintre invitații importanți care au transmis un mesaj clar a fost comisarul european Corina Crețu.

"Am muncit foarte tare pentru a obţine fonduri europene, pentru a avea o politică consistentă şi după anul 2021. România este printre ţările care au câştigat 8% faţă de alocarea din 2014 - 2020, alături de Bulgaria şi Grecia. Bătălia mea s-a încheiat, este în mâinile membrilor PE şi ai Consiliului. Dar ceea ce am încercat a fost să menţinem această politică de coeziune care a fost pentru foarte multe decenii şi sper că va rămâne în viitor una dintre principalele politici ale UE care să susţină statele, regiunile, oraşele în dezvoltarea lor economică şi socială. Am semnat 240 de milioane de euro pentru proiectul de autostradă Târgu Mureş - Câmpia Turzii. Aştept cu nerăbdare să se semneze... N-avem din păcate un proiect depus la Comisia Europeană pentru Târgu Mureş - Iaşi, aşteptăm un răspuns din partea Guvernului României, noi ne-am oferit pentru această perioadă de programare să realizăm studiul de fezabilitate. Proiecte noi nu mai avem," a spus Corina Crețu. 

Organizatorul evenimentului, Maria Grapini, a anunțat că toate concluziile vor fi trimise la Parlamentul European, alături de noi propuneri. De asemenea, o scrisoare va fi trimisă către Guvernul României pentru creșterea sustenabilității în România. 

De asemenea, printre personalitățile care au participat și au luat cuvântul s-au mai numărat Kim Hyoung-zhin, şeful misiunii Republicii Coreea la Uniunea Europeană, Hans Ingels, şeful de unitate - direcţia pachetul de bunuri - DG-GROW (Comisia Europeană), Gergana Miladinova, Team Leader Sustainable Growth - DG REGIO. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel