Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail redactia@dcnews.ro și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Economia României. Eurostat-Ministerul Finanțelor, cifre diferite

 Diferenţa dintre soldurile menţionate de Eurostat şi datele publicate de Ministerul Finanţelor Publice provine din metodologia de calcul, precizează MFP, în urma informaţiilor apărute marţi, potrivit cărora deficitul bugetar a depăşit 4% în cel de-al doilea trimestru, informează Ministerul de Finanțe.

'Ţinta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilită pentru anul 2017, nu este în pericol. Diferenţa dintre soldurile menţionate în comunicatul Eurostat şi datele publicate lunar pe site-ul MFP provine atât din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizând metoda pe angajamente, cât şi din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier. Astfel, execuţia bugetului general consolidat conform metodologiei naţionale la finele trimestrului I al anului 2017 a prezentat un excedent de 0,19% din PIB anual, iar în trimestrul al II-lea bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 0,96% din PIB', informează ministerul. 

Pe de altă parte, spune MFP, execuţia bugetului general consolidat pe primele nouă luni indică un deficit de 0,81% din PIB, fapt care demonstrează că România se încadrează în ţinta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilită pentru anul 2017. 

'Precizăm că valoarea comunicată de Eurostat, de 4,1% din PIB trimestrial, este calculată pe baza soldului ESA ajustat sezonier, prin raportare la valoarea trimestrială a PIB. Aceasta reflectă componenta de trend a deficitului bugetar înregistrat în trimestrele anterioare, şi raportată la PIB din trimestrul II, trimestru în care PIB înregistrează de obicei o valoare nominală mai redusă decât în trimestrele III şi IV ale anului. Reamintim că, în anul 2016, PIB din trimestrul II a fost de 178,7 miliarde de lei, reprezentând 23,5% din PIB anual. Valoarea cea mai ridicată a PIB trimestrial s-a înregistrat în trimestrul IV, fiind de 228,9 miliarde de lei. În trimestrul II al anului 2017, valoarea PIB a fost de 197,5 miliarde lei, având aceeaşi pondere în PIB prognozat pentru anul 2017', precizează sursa citată. 

[citeste si]

Conform MFP, în datele publicate de Eurostat se observă că acelaşi indicator a înregistrat un maxim de 3,7% din PIB în trimestrul II din anul 2016, în condiţiile în care deficitul pe întregul an a fost de 3% din PIB. 

'Raportat la perioada comparabilă din 2016 (trimestrul II) se observă că deficitul bugetar a crescut cu 0,4 p.p. la 4,1% din PIB. Trebuie precizat că ajustarea a condus la valori foarte scăzute în trimestrele III şi IV din 2016, respectiv 2,3% şi 2,1%. Aşadar, datele trimestriale publicate nu sunt de natură a explica valorile anuale. Este de aşteptat o astfel de evoluţie sezonieră şi pentru trimestrele III şi IV din 2017, astfel încât să se ajungă pe întregul an la valoarea de sub 3% din PIB', mai arată sursa citată. 

În Marea Britanie şi România, deficitul guvernamental a înregistrat cea mai mare creştere din rândul statelor membre, în trimestrul doi din 2017, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat). 

În Uniunea Europeană şi în zona euro, deficitul guvernamental a urcat cu 0,2 puncte procentuale, în trimestrul doi din 2017, comparativ cu precedentele trei luni. 

Deficitul guvernamental al României a urcat de la 3,6% din PIB în primul trimestru din acest an, la 4,1% în perioada aprilie-iunie 2017, în timp ce în Marea Britanie deficitul a urcat de la 1,1% la 3,4%. Totuşi, România are cel mai ridicat nivel al deficitului din UE (unde acest indicator s-a situat la 1,3% în trimestrul doi din 2017), relatează Agerpres.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.23
YesMy