Economia mondială, într-un nou dezastru. SUA și Arabia Saudită, război pe mai multe fronturi

Arabia Saudită amenință cu represelii dacă Congresul american va valida o lege prin care SUA ar putea trage la răspundere guvernul saudit pentru implicarea în atentatele teroriste din 11 septembrie 2001.

În Congresul SUA, câțiva congresmani au propus o lege prin care să plătească pentru atentatele teroriste și statele străine care sunt implicate în aceste atacuri. Noutatea este că mută pe teritoriul american răspunderea altor state. În momentul de față, ar fi răspunderea Arabiei Saudite pentru atentatele de la 11 septembrie 2001. Până se termină procesele, vorbim de daune, iar pentru a fi plătite acestea, se pune sechestru pe activele statului respectiv. Au fost cetățeni saudiți implicați în organizarea și efectuarea atentatelor și se pune problema dacă nu cumva organizația a fost finațată inclusiv de lideri din Arabia Saudită. Dacă scenariul s-ar dovedi adevărat, Arabia Saudită s-ar face vinovată și acest fapt ar bloca active ale guvernului (bunuri de tezauri, bani în conturi, proprietăți etc).

Arabia Saudită amenință că până să fie votată legea, va retrage banii din SUA. Este un mega cutremur pentru că vorbim despre 750 miliarde de dolari, adică ar absorbi bani importanți care sunt acum în economia americană și ar putea duce la o criză uriașă.

Doha: reuniunea ţărilor producătoare de petrol, încheiată cu un eşec

Pe plan mondial, creșterea investițiilor din America a petrolului de șist a determinat o reacție a Arabiei Saudite. Arabia Saudită funcționa pe post de stabilizator al prețului petrolului; când prețul creștea, arunca petrol pe piață și invers. Când a văzut că firmele americane vin cu gaze de șist, Arabia Saudită a invadat piața cu petrol și atunci prețul petrolului său s-a dus în jos și a făcut nerentabile zăcămintele și a oprit investiția în petrol de șist. În acest context, se aștepta ca reuniune de la Doha să vină cu o decizie de limitare a producției și de creștere a prețului. Analiștii au pariat pe creșterea prețului petrolului. La Doha nu s-a luat nicio măsură, efectul imediat fiind scăderea de 4 dolari/baril de duminică până astăzi, iar prețul petrolului scade, în loc să se stabilizeze. Acest lucru pune în pericol investițiile. Arabia Saudită reacționează la acest război, lasă prețul să scadă și continuă atacul la firmele americane. Iranul nici măcar nu s-a dus la Doha. Barack Obama se duce săptămâna aceasta în Arabia Saudită. Problema este cu legea din Congresul SUA care ar putea arunca în aer bursele și ar putea să pună într-o poziție dificilă Arabia Saudită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel