Economia Italiei, între creșterea costurilor și incertitudinile politice

Institutul Naţional de Statistică (Istat) a publicat joi datele preliminare privind evoluția economiei Italiei.

Economia italiană a intrat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere) în a doua parte a anului trecut, după o creştere semnificativă a costurilor de împrumut şi a incertitudinilor politice provocate de divergenţele dintre Guvernul populist de la Roma şi Comisia Europeană privind bugetul pe 2019, transmit Financial Times şi AP. În urma unor negocieri intense desfăşurate anul trecut, Italia şi-a redus ţinta de deficit pentru a evita sancţiunile disciplinare ale Bruxelles-ului.

Institutul Naţional de Statistică (Istat) a publicat joi datele preliminare care arată că economia s-a contractat cu 0,2% în trimestrul patru din 2018, după un declin de 0,1% în precedentele trei luni. Scăderea este mai accentuată decât previzionau analiştii, 0,1%.

Citește și: UE, decizie privind interzicerea extinsă a folosirii plasticului

Cauzele declinului

Declinul trimestrial a fost cauzat de evoluţiile mai slabe înregistrate în agricultură, sectorul pescuitului şi cel forestier, precum şi în urma încetinirii activităţii în industrie şi servicii, a precizat Istat. Pe ansamblul anului trecut, economia italiană a înregistrat un avans de 0,8%.

Premierul italian Giuseppe Conte a recunoscut deja săptămâna aceasta că se aşteaptă ca datele oficiale să confirme recesiunea dar a dat asigurări că politicile fiscale expansioniste ale Guvernului vor ajuta la revenirea pe creştere a economiei. Italia a reintrat în recesiune la doar patru ani de la ultima scădere semnificativă a activităţii economice, o evoluţie care accentuează temerile privind perspectivele zonei euro. Italia este a treia economie a zonei euro, după Germania şi Franţa.

Citește și: Italia-Polonia, alianță împotriva "nucleului dur". Orban, reacție


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel