DW: Subiectul Băsescu, un butoi cu pulbere pentru construcția PNL-PDL

"Chiar şi acum, prin simpla sa evocare, Traian Băsescu divide şi provoacă situaţii insolubile", este rezultatul unei analize realizate de postul de radio german Deutsche Welle, în urma votului de ieri din Parlament privind Declarația prin care se solicita demisia președintelui Traian Băsescu, în contextul scandalului de trafic de influență în care este implicat fratele șefului de stat, Mircea Băsescu.

Parlamentul a adoptat, miercuri, în plen Declarația prin care se solicita demisia președintelui Traian Băsescu cu 344 voturi pentru, 17 abțineri și niciun vot împotrivă, în condițiile în care PDL și PMP au boicotat votul, iar UDMR s-a abținut.

Analizând ulterior modul în care s-a votat ieri în plenul Parlamentului, Deutsche Welle susține că "subiectul Băsescu continuă să dividă", deoarece poziționările adoptate de PNL și PDL în acest caz confirmă că cele două partide nu sunt pregătite să fuzioneze.

Citește și Ponta: USL există! Lăzăroiu: Alianța PNL-PDL va lărgi USL. Complici la o mare porcărie

"Diferenţele de atitudine şi de limbaj, în aparenţă minore, dintre democrat-liberali şi naţional-liberali ar putea arunca în aer toată construcţia", notează DW. 

Potrivit postului de radio german, PDL arată astfel că mai are încă o mare dependență morală față de fostul lider de partid și chiar dacă ruptura între cele două formațiuni politice nu e încă dramatică de vreme ce democrat-liberalii nu au votat împotrivă, nu a lipsit mult să se întâmple așa. 

Subiectul Băsescu pune în pericol construcția PNL-PDL

"Chiar şi acum, prin simpla sa evocare, Traian Băsescu divide şi provoacă situaţii insolubile", mai scrie DW, deoarece poziţia faţă de preşedintele Băsescu a PDL și PNL a prilejuit însă o diferenţiere explicită.

"Dacă preşedintele interimar PNL, Klaus Johannis, a spus că în locul lui Băsescu ar demisiona, Cătălin Predoiu a susţinut contrariul. De aici nu poate ieşi nimic bun. Dacă un eveniment sau altul legat de preşedintele Băsescu va inflama din nou scena politică şi dacă partidele vor fi nevoite iarăşi să aleagă, atunci construcţia PNL-PDL riscă să se năruiască", previzionează autorul articolului, potrivit căruia dacă PNL se va plia pe linia cripto-prezidenţială a unor militanţi PDL, va pierde cu totul încrederea electoratului, și atunci "toată construcţia aşa-numitei unificări a dreptei va fi inutilă".

Sfat pentru PNL și PDL

Votul înregistrat ieri în Parlament constituie un motiv elocvent pentru ca fuziunea PNL-PDL să fie realizată numai după ce ambele partide vor lua în considerare toate subiectele cu luciditate şi sinceritate, întrucât "dacă doresc să devină un singur partid, atunci nuanţele, micile gesturi, vocabularul de zi cu zi, glumele preferate, toate acestea şi încă o mulţime de alte mărunţişuri vor fi decisive. Dacă unii fac glume şi ceilalţi în loc să râdă se crispează este semn că fuziunea nu e recomandabilă. Iată de ce subiectul Băsescu poate fi pe mai departe un criteriu hotărâtor".

Citește și Monica Macovei pune în pericol alianța PDL-PNL: Să tacă până când...

De altfel, o reacție vehementă față de anunțul liberalilor de a vota în Parlament Declarația prin care se solicita demisia președintelui Traian Băsescu, a avut europarlamentarul Monica Macovei, care, cu o zi înainte de votul din plen sugera PNL-ului să "tacă până când va avea standarde politice și onoare".

Un alt imbold politic de a fi blocată construcția PNL-PDL a fost lansat chiar din tabăra susținătorilor lui Traian Băsescu. Fostul consilier prezidențial, Sebastian Lăzăroiu, după votul din Parlament, cerea "oamenilor integri din PDL și care mai au o voce să iasă și să ceară întreruperea oricărei negocieri de alianță sau fuziune cu PNL", pentru a nu fi complici la "o mare porcărie".

   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel