Duvăz: Are Băsescu și Kovesi procurori pentru toți cei 7,4 milioane de votanți?

duvaz
duvaz

Social-democratul Bogdan Niculescu Duvăz îi întreabă pe președintele suspendat Traian Băsescu și pe procurorul general Laura Codruța Kovesi dacă au un număr suficient de procurori pentru a-i intimida pe toți cei care au vota la referendum, avertizând, totodată, întregul corp al Procuraturii - Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, Parchetul ICCJ şi DNA - că răspunderea penală îi atinge şi pe procurorii care comit abuzuri în serviciu.

"Îi întreb pe Traian Băsescu şi pe Laura Codruţa Kovesi: aveţi atâţia procurori pentru cei 7,5 milioane de români care au votat demiterea lui Traian Băsescu, ca să-i intimidaţi? (...) Toate abuzurile care se fac acum în încercarea de a susţine revenirea la Cotroceni a preşedintelui demis nu vor rămâne nepedepsite în ţara asta, pentru că ţara va merge pe calea democratică a statului de drept şi a orientării occidentale şi euroatlantice. Indiferent cine crede azi că e posesor al unui scut, al unei apărări, greşeşte. Toţi cei care abuzează vor plăti", a declarat, joi, într-o conferință de presă Bogdan Niculescu Duvăz.

Deputatul PSD consideră acțiunea procuraturii privind referendumul din ultimele zile drept un abuz, incalificabil într-un stat democratic, având drept scop crearea unei imagini false a voinței populare, precum și intimidarea votanților.

"Vreau să mă refer la abuzurile pe care procuratura le produce în acest moment. Procuratura a intervenit în mod nejustificat, incalificabil, într-un sistem democratic, în intenţia, pe de o parte, de a crea impresia că votul a fost fraudat, iar pe de altă parte pentru a timora cetăţenii. Este un gest inadmisibil de folosire a unei instituţii de forţă a statului (...) în interes direct politic în legătură cu demiterea preşedintelui Traian Băsescu", a spus Duvăz, potrivit Mediafax.

Duvăz nu este de acord ca procurorii să investigheze numai acolo unde s-a votat masiv și consideră că aceștia ar trebui să fie la fel de ”preocupați” și de lipsa la vot.  ”Nu e niciun motiv să se facă anchete doar unde s-a votat masiv, ci trebuie să să ancheteze şi unde s-a votat slab. Pentru că şi aici lipsa masivă la vot înseamnă că s-a întâmplat ceva. Trebuia să fie la fel de preocupaţi şi de lipsa la vot, şi asta poate trezi suspiciuni, este la fel de grav", a punctat PSD-istul.

Social-democratul a transmis și un avertisment către procurorul general, amintind că și procurorii pot face obiectul unei anchete penale dacă se constată că se fac vinovați de abuz în serviciu.

”O avertizez pe doamna Laura Codruţa Kovesi că răspunderea penală atinge şi pe procurori în legătură cu abuzul în funcţie. (...) Mă refer la abuzul în serviciu. Atrag atenţia întregului corp al Porcuratorii - şi DNA, şi Parchetul General, şi Laura Codruţa Kovesi - că abuzul în serviciu dovedit în anchetă duce la pedepsirea inclusiv a procurorilor", a spus Duvăz, care a făcut un apel către toți cei care au fost abuzați de procurori să facă plângeri penale împotriva acestora, USL asigurându-le asistență juridică în acest demers.

"Îi întreb pe Traian Băsescu şi pe Laura Codruţa Kovesi: aveţi atâţia procurori pentru cei 7,5 milioane de români care au votat demiterea lui Traian Băsescu, ca să-i intimidaţi? (...) Toate abuzurile care se fac acum în încercarea de a susţine revenirea la Cotroceni a preşedintelui demis nu vor rămâne nepedepsite în ţara asta, pentru că ţara va merge pe calea democratică a statului de drept şi a orientării occidentale şi euroatlantice. Indiferent cine crede azi că e posesor al unui scut, al unei apărări, greşeşte. Toţi cei care abuzează vor plăti", a adăugat Duvăz.

În legătură cu solicitarea președintelui interimar Crin Antonescu adresată procurorului general Laura Codruța Kovesi de a da explicații în fața CSM, Bogdan Niculescu Duvăz a afirmat: "Procurorul poate fi chemat şi în faţa Parlamentului, şi în faţa preşedintelui. E obligat să răspundă, dar cu prioritate în faţa CSM. Sunt convins că Laura Codruţa Kovesi va da explicaţii în faţa CSM şi în faţa opiniei publice", a explicat parlamentarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel