Dureri musculare, cârcei: de ce apar noaptea și cum scapi de disconfort

insomnia
insomnia

Dacă durerile musculare și cârceii la picioare te trezesc în toiul nopții, află că nu ești singura persoană aflată în această situație. Peste 60% dintre adulți acuză asemenea neplăceri care le perturbă somnul, potrivit unui studiu al Asociației Americane a Medicilor de Familie. 

Cârceii sunt crampe musculare care afectează de cele mai multe ori gamba sau talpa. Mușchiul afectat este încordat, dureros, iar membrul afectat nu poate fi mișcat cu ușurință. O astfel de durere musculară poate să dureze câteva secunde, câteva minute sau poate chiar mai mult de un sfert de oră. Poate să cuprindă un muşchi întreg, o parte a lui sau un grup de muşchi.

Cauzele durerilor musculare și cârceilor sunt multiple. Dr. Scott Garrison, profesor asociat de medicină de familie de la Universitatea din Alberta, care a publicat mai multe studii despre crampele musculare nocturne, detaliază cauzele acestei patologii, în cadrul unui articol publicat de Prevention.com.

Cauzele și remediile durerilor musculare și cârceilor

Unul sau mai mulți dintre factorii enumerați de dr. Scott Garrison în continuare ar putea explica de ce vă treziți în toiul nopții cu picioarele înțepenite de durere. 

Sedentarismul 

Stilul modern de viață poartă o mare parte din vină pentru apariția cârceilor în timpul nopții. Din cauza sedentarismului, statului prelungit pe scaun sau pe canapea, mușchii, tendoanele și articulațiile nu sunt puse suficient la lucru, ceea ce duce la pierderea flexibilității lor. Soluția: fă mișcare cât mai des posibil!

Somn în poziții ciudate

Medicii atrag atenția că, atunci când dormi cu fața în jos, piciorul este adesea într-o poziție de flexie plantară care forțează mușchii gambei. Atunci când piciorul rămâne în această poziție mult timp, la cea mai mică mișcare se pot declanșa crampe musculare. Dormitul pe o parte te scutește de astfel de neplăceri. 

Schimbarea anotimpurilor

O cercetare a dr. Garrison a demonstrat că durerile musculare și cârceii sunt mai frecvente în anotimpul cald decât în cel rece. Frecvența acestor crampe tinde să atingă un vârf în luna iulie, pentru ca apoi să fie în descreștere până în ianuarie. Testele electromiografice au arătat că traseele nervoase de la nivelul coloanei vertebrale până la gambă sunt implicate în apariția acestor dureri, iar factorii de mediu influențează aceste probleme mai ales în cazul persoanelor meteosensibile. „Activitatea nervoasă ar putea fi mai pronunțată în timpul verii din cauza nivelurilor mai mari de vitamina D”, explică dr. Garrison.

Deshidratare

Există dovezi că deshidratarea cauzează crampe musculare nocturne. „Există un model sezonier clar în frecvența crampelor musculare, cu un număr mai mare în timpul verii și un număr mai mic în timpul iernii", confirmă și Michael Behringer, profesor de medicină sportivă la Universitatea Goethe din Germania. Căldura și dezechilibrul electrolitic influențează apariția acestor dureri și cârcei. Ai grijă să consum cel puțin 2 l de apă în timpul zilei.

Efortul fizic intens

Antrenamentele dure sunt asociate cu apariția crampelor musculare. Suprasolicitarea mușchilor și oboseala în general pot provoca dureri musculare nocturne, scriu autorii unui studiu din revista Current Sport Medicine Reports. Acest lucru se întâmplă chiar și printre sportivii profesioniști bine pregătiți, spun autorii. 

Deficitul de minerale

Există dovezi că deficitele de calciu, magneziu și potasiu joacă un rol în apariția cârceilor în timpul nopții și nu numai. Fiecare dintre acești electroliți ajută la menținerea echilibrului fluidelor în sânge și mușchi, iar când unul sau mai mulți lipsesc, atunci apar probleme. O alimentație echilibrată, eventual un aport suplimentar de vitamine și minerale, ajută la rezolvarea probemelor. 

Unele boli cronice

Diabetul, hipertensiunea arterială, artrita, bolile neurologice și depresia sunt toate asociate cu dureri musculare și cârcei. În unele cazuri, medicamentele administrate în aceste boli ar putea fi de vină. Dar unele dintre aceste afecțiuni - și anume diabetul și unele boli neurologice - pot provoca deteriorări ale nervilor periferici, ceea ce declanșează dureri, cârcei, amorțeli și alte simptome la nivelul picioarelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel