Durata de viață a albinelor a scăzut la jumătate în ultimii 50 de ani

Foto: Freepik
Foto: Freepik

A scăzut speranţa de viaţă a albinelor.

Durata de viață a albinelor care produc miere, ținute într-un mediu controlat în laborator, este astăzi cu 50% mai mică decât era în urmă cu 50 de ani, arată un studiu desfășurat de entomologii de la Universitatea Maryland din SUA. Atunci când oamenii de știință au modelat efectul duratei de viață mai scurte din zilele noastre, rezultatele au corespuns cu tendințele de creștere a pierderilor de colonii și de reducere a producției de miere observate de apicultorii americani în ultimele decenii.

Rotația coloniilor este un factor acceptat în apicultură, deoarece coloniile de albine îmbătrânesc și mor în mod natural. Însă, în ultimul deceniu, apicultorii din SUA au raportat pierderi mari, fapt ce a dus la înlocuirea mai multor colonii pentru a continua operațiunile. În încercarea de a înțelege ce s-a întâmplat, cercetătorii s-au concentrat asupra factorilor de stres din mediul înconjurător, a bolilor, paraziților, a expunerii la pesticide și a nutriției.

Acesta este primul studiu care arată un declin general al duratei de viață a albinelor care produc miere, potențial independent de factorii de stres din mediul înconjurător. Studiul sugerează că genetica ar putea influența tendințele mai largi observate în industria apicolă.

„Izolăm albinele din viața de colonie chiar înainte să iasă adulți, așa că orice le reduce durata de viață se întâmplă înainte de acest moment. Acest lucru introduce ideea unei componente genetice. Dacă această ipoteză este corectă, asta indică și o posibilă soluție. Dacă putem izola anumiți factori genetici, atunci poate că le vom putea reproduce astfel încât să obținem albine mai longevive”, a declarat Anthony Nearman, doctorand în cadrul Departamentului de Entomologie și autor principal al studiului.

Cum a început analizarea albinelor de laborator?

Nearman a observat pentru prima dată scăderea duratei de viață în timp ce desfășura un studiu împreună cu profesorul asociat de entomologie Dennis van Engelsdorp privind protocoalele standardizate pentru creșterea albinelor adulte în laborator. Nearman evalua efectul suplimentării dietei de apă cu zahăr a albinelor din cuști cu apă plată pentru a imita mai bine condițiile naturale, atunci când a observat că, indiferent de dietă, durata medie de viață a albinelor din cuștile sale era la jumătate față de cea a albinelor din cuști din experimente similare din anii 1970.

„Atunci când am trasat durata de viață în timp, mi-am dat seama că există de fapt acest efect uriaș. Protocoalele standardizate pentru creșterea albinelor în laborator nu au fost cu adevărat formalizate până în anii 2000, așa că ai crede că durata de viață ar fi mai lungă sau neschimbată, pentru că ne perfecționăm în acest domeniu, nu? În schimb, am văzut o dublare a ratei mortalității” a spus Nearman.

Deși un laborator este un mediu diferit de o colonie, înregistrările istorice ale albinelor ținute în laborator sugerează o durată de viață similară cu cea a albinelor din colonii, iar oamenii de știință presupun, în general, că factorii izolați care reduc durata de viață într-un mediu o vor reduce și în altul, potrivit Phys.org.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel