EXCLUSIV  Dungaciu, DUR: Când Viktor Orban era în bătaia puștii, România ducea cafele la Vișegrad

Sociologul și geopoliticianul Dan Dungaciu a analizat situația dintre România și Ungaria.

Dan Dungaciu a analizat relația dintre România și Ungaria, dar și ce trebuia făcut în momentul în care Ungaria era sub amenințarea Articolului 7.

„Ce a ratat România este că nu a înțeles oportunitatea fantastică deschisă de un tip de prestație politică în regiune. A fost generată de Viktor Orban însuși. Când Viktor Orban era în bătaia puștii, când Articolul 7 era declanșat împotriva Ungariei, România nu a găsit altceva mai bun de făcut decât să fie servantul sau cel care duce cafele la grupul Vișegrad. În Vișegrad, România nu poate fi primită, din cauza relațiilor care există între Polonia și Ungaria de exemplu, relații de veri, relații istorice. Vișegradul a fost acum 660 de ani locul de întâlnire al regilor Poloniei, Ungariei, Cehiei și un duce german”, a explicat Dan Dungaciu, într-un interviu DCNews.

România nu avea ce căuta în Vișegrad

„Vișegradul este memoria formalizată a acelor state. Ei bine, România nu avea ce să caute acolo. Greșeala României a fost că nu a gândit strategic povestea. În momentul acela, s-a uitat și Occidentul și a spus: `Voi, pe fond, nu aveți nicio vină, de fapt, pentru că disputele noastre erau de tip intern`. Probleme Uniunii Europene nu am pus, n-am generat deputați, parlamentari, partide care să fie anti-europene. Eram cei mai corecți, tehnic vorbind. Am ratat momentul acela și ne-am dus și noi să credem că facem mare politică. N-am făcut nicio politică. În momentul acela trebuia să ridici problema, inclusiv în privința Trianonului, când excesele vor fi la ordinea zilei. Neconstruind această infrastructură, acum suntem într-o poziție defensivă, și această alură defensivă se tot accentuează”, a adăugat Dungaciu.

Problema României, mai complicată acum

Deci problema României este acum și mai complicată. Am lăsat niște lucruri să se întâmple, am ratat niște momente. Noi suntem în aceeași defensivă pe care e interesant de văzut cum o să o abordeze Bucureștiul, sentimentul meu este că prin tăcere. Relația cu Ungaria nu trebuie gândit bilateral, trebuia dusă mai departe”, a concluzionat Dan Dungaciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel