Dunele din Abu Dhabi, vechi de 150.000 de ani, ar putea fi dovada Potopului Biblic

captură YouTube, Pedro Nascimento
captură YouTube, Pedro Nascimento

Regiunea Al Wathba din Abu Dhani găzduiește unele dintre cele mai impresionante creații ale naturii - dunele fosile - formate cel mai probabil pe parcursul a zeci de mii de ani. Ce e cu adevărat impresionant este că aceste forme de relief ar putea fi dovada Potopului lui Noe.

În deșertul Al Wathba din Abu Dhabi, dunele fosilizate, vechi de 150.000 de ani, au devenit o atracție turistică. Dar de ele sunt interesați și cercetătorii, care spun că aceste neobișnute forme de relief ar putea oferi indicii despre Potopul lui Noe, care este pomenit atât în Biblie, cât și în Torah și Coran, relatează CNN. Thomas Steuber, profesor la Departamentul de Știință al Universității Khalifa din Abu Dhabi, şi-a petrecut lockdownul din perioada pandemiei de Covid studiind dunele. „Este o poveste destul de complexă”, spune Steuber pentru CNN. Steuber spune că dunele au fost create de ciclurile de ere glaciare și perioade mai calde care au avut loc în perioada cuprinsă între 200.000 și 7.000 de ani în urmă. Nivelul oceanelor a scăzut atunci când apa înghețată s-a acumulat în calotele polare și, în aceste perioade mai secetoase, dunele s-au format pe măsură ce nisipul a fost purtat de vânt.

Astfel de dune fosile se găsesc şi în India

Când gheața s-a topit, ceea ce a condus la un mediu mai umed, pânza freatică s-a ridicat în ceea ce este acum Abu Dhabi, iar umiditatea a reacționat cu carbonatul de calciu din nisip stabilizându-l și formând un fel de ciment, care a fost mai apoi șlefuit de vânt în formele ciudate pe care le vedem astăzi. Steuber spune că dunele fosile, care s-au format în mai multe zone din Emiratele Arabe Unite și pot fi găsite și în India, Arabia Saudită și Bahamas, au avut probabil nevoie de mii de ani să se formeze. Dar, în ciuda protecției oficiale oferite acum în Abu Dhabi, eroziunea care le-a dat forma unică va duce în cele din urmă la dispariția lor. „Unele dintre ele sunt destul de masive, dar în cele din urmă vântul le va distruge. Sunt în esență pietre, dar uneori le poți sparge cu mâinile. Este un material destul de slab”, explică el.

Dunele ar putea aduce dovezi în sprijinul poveștii Potopului lui Noe despre care se vorbeşte în Biblie. „Este posibil să fi fost vorba despre inundarea zonei la sfârșitul erelor glaciare, deoarece creșterea nivelului mării a fost foarte rapidă. Dacă Golful Persic era uscat, fluviie Tigru și Eufrat s-ar fi vărsat în Oceanul Indian, iar ceea ce este acum Golful ar fi fost o zonă joasă destul de fertilă, care acum 8.000 de ani ar fi fost locuită, iar oamenii ar fi văzut această creștere rapidă a nivelului mării. Poate că a condus la o amintire colectivă care a ajuns în cărțile sfinte ale acestor trei religii”, explică Steuber.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel