Drulă, apel la Orban: La limita fake-news-ului. Să păstreze lupta corectă

Roxana Neagu / 01 noi 2019 / 07:57 Salveaza PDF Comentarii

Cătălin Drulă, șef de campanie al lui Dan Barna, în calitate de candidat la alegerile prezidențiale 2019, îl atenționează pe Ludovic Orban cu privire la informația pe care a vehiculat-o ieri. 

”Nu se pot câștiga alegerile prezidențiale din primul tur, practic vorbind.

Conform Constituției actuale, pentru a câștiga din primul tur, candidatul trebuie să fie votat de 50%+1 din NUMĂRUL TOTAL de alegători înscriși pe liste, NU 50%+1 din cei PREZENȚI la vot. Adică sunt necesare 9.154.045 voturi, conform listelor actuale.

La prezența tipică (de ex. Tur 1 2014 - 9.723.232 de alegători), asta înseamnă că ar trebui ca un candidat să ia 95% din voturile exprimate ca sa câștige din primul tur. Evident, așa ceva este practic imposibil. Se poate, dar doar dacă ești Nicolae Ceaușescu la al XIVlea Congres.

Prin urmare, informația că Iohannis poate câștiga din primul tur, spusă de Ludovic Orban astăzi, este la limita fake-news-ului.

Va exista un tur 2!

Miza este dacă acolo va fi Dan Barna și vom avea o competiție pe bune în turul 2. Sau dacă acolo va fi Dăncilă și PSD-ul va primi astfel un colac de salvare.

Fac apel la Ludovic Orban ca șef de campanie al PNL să păstreze această luptă corectă și să nu mai inducă ideea că ar putea să nu existe un tur 2.

De asemenea, îi cer să-și convingă candidatul, pe dl. Iohannis, să accepte o dezbatere cu Dan Barna.

Românii au dreptul să vadă măcar o dezbatere între primii candidați înainte de primul tur.” scrie Cătălin Drulă, pe Facebook. 

Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23