Dragnea: TVA 0% pentru mai multe domenii. Proiect legislativ

 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a depus la Senat o iniţiativă legislativă de modificare a Codului fiscal în sensul aplicării cotei zero de TVA pentru sectorul serviciilor sociale, pentru difuzarea de publicitate prin mass-media, dar şi pentru sprijinirea agriculturii şi a micilor întreprinderi. 

Dragnea propune modificarea articolului 291 în sensul introducerii unui nou alineat care prevede aplicarea cotei reduse de 0% de TVA pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii în sectorul serviciilor sociale şi în domeniul agriculturii. 

În expunerea de motive a propunerii de lege, el aminteşte că, în prezent, pentru clădirile utilizate în scopuri sociale este aplicată o cotă TVA de 5%. 

"Proiectul de lege are în vedere introducerea unor facilităţi fiscale în domeniul TVA: (...) aplicarea cotei zero de TVA pentru livrarea de locuinţe către persoane fizice, livrarea de construcţii destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari, case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap, livrarea de clădiri către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei", explică Dragnea în documentul citat. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor subliniază că, în prezent, este aplicată o cotă standard de 19% TVA în cazul serviciilor de difuzare de publicitate prin mass-media, el propunând ca şi în acest domeniu cota TVA să fie tot de 0%. 

Pentru Agricultură

"Pentru susţinerea agriculturii, se propune reducerea de la 9% în prezent la 0% a cotei TVA pentru cele mai importante inputuri: livrarea de îngrăşăminte şi de pesticide utilizate în agricultură, seminţe şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării, precum şi prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol. Măsura va contribui la reducerea rambursărilor de TVA datorate în principal aplicării taxării inverse pentru livrarea unor produse agricole şi îmbunătăţirea fluxurilor financiare în acest sector", apreciază Liviu Dragnea. 

Plafon de scutire pentru micile întreprinderi

Deputatul PSD propune modificarea Codului fiscal şi în sensul majorării plafonului de scutire până la care micile întreprinderi pot efectua operaţiuni fără a avea obligaţia plăţii TVA de la 220.000 lei (65.000 euro la cursul de la data aderării) la 300.000 de lei (88.500 euro la cursul de la data aderării), afirmând în expunerea de motive că "majorarea plafonului va conduce la posibilitatea unei categorii mai mari de contribuabili să opteze pentru a nu se înregistra ca plătitori de TVA în condiţiile în care calitatea de plătitor implică o serie de obligaţii care conduc la creşterea sarcinilor administrative ale contribuabililor, precum şi a costurilor acestora". 

"Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 226 alin. (2), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 88.500 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de BNR la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie, respectiv 300.000 de lei, poate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 268 alin. (1), cu excepţia livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) litera b", stipulează proiectul de lege. 

În proiectul care modifică art. 310 din Codul fiscal se prevede, totodată, că persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA anterior anului 2017 pot solicita scoaterea din această evidenţă. 

"Solicitarea de scoatere din evidenţa persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA se poate depune la organele fiscale competente între data de 1 şi 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabilă în conformitate cu prevederile art. 322 din Legea 227/2015", se mai arată în actul normativ. 

Propunerea de lege va fi dezbătută de Senat ca primă Cameră sesizată, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy