Dragnea, preț de plătit față de Iohannis după căderea Guvernului Grindeanu

Sociologul Marian Preda a făcut o analiză după ce moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost votată.

"Dragnea a câștigat. Dar ce a câștigat? Cu ce preț? Păi, a câștigat dreptul de a prezida încă o ceremonie a potlach*-ului în PSD și în clasa politică românească. Asta cu un preț uriaș, cu datorii mari de plătit la baronii PSD, la partenerii de guvernare, la minorități (inclusiv UDMR) și mai ales la Iohannis.

În urmă cu 6 luni Dragnea avea o zestre de 3 milioane de voturi pe care iși baza puterea. Acum are "datorii" către toată lumea. La moțiunea fratricidă a primit voturi la vedere, a primit susținere, pupături de mână, aplauze, indulgență din partea lui Iohannis și trebuie să întoarcă darurile cu dobândă.

A spus singur că nu va mai numi un prim-ministru fără consultarea partidului. Nu va mai numi nici miniștri sau secretari de stat fără consultări. Vă garantez că nu vor mai fi toți numiții din Sud, de data aceasta. Și nici numai oameni de casă. Se va impărți prăjitura (posturile și bugetele) către toată lumea. Și așa se va impărți și influența lui Dragnea", a zis profesorul.

Noul premier

"În privința primului ministru, lucrurile sunt și mai complicate: trebuie să fie acceptat și de partid și de Iohannis și de sistem (servicii, justiție, ambasade). Deci, paradoxal, nu va mai decide Dragnea cine va fi. Va trebui să fie integru, competent, echilibrat și cu certificat ORNIS :). 

O mare problemă a lui Dragnea este că noul prim-ministru intră în scenă și cu un fel de imunitate față de el și față de PSD. Nu va avea decât obligații teoretice față de promisiunile electorale din campanie. Dragnea și conducerea PSD vor purta povara decontului promisiunilor electorale dar nu și viitorul prim-ministru", a mai zis Marian Preda.

"Cea mai mare problemă a lui Dragnea este că va avea un preț de plătit față de Iohannis. Nu îl văd pe Iohannis acceptând un prim ministru propus de PSD și de Dragnea fără să primească ceva important la schimb. Și acel ceva este legat de alegerile prezidențiale de anul viitor. Dacă scapă de justiție până atunci, anul viitor Dragnea va trebui să plătească darul de acum al lui Iohannis printr-un candidat marionetă la prezidențiale; și acest contra-dar va îngropa complet PSD-ul și prestigiul lui Dragnea în politică. A, să nu uităm: noul prim-ministru va trebui să nu fie un potential prezidențiabil pentru că Iohannis nu va accepta așa ceva. Sincer, nici nu știu cum va găsi Dragnea o propunere de prim-ministru care să îndeplinească toate aceste condiții.

Pus în fața cererilor din toate părțile pentru a propune un candidat ideal, unul care să-i mulțumească pe toți, inclusive pe el, cred că Dragnea va ajunge la aceeași concluzie ca țăranul dintr-un roman al lui Marin Preda când a văzut pentru prima data o girafă: un așa candidat ideal de prim-ministru nu există!

*potlach = termen antropologic ce desemnează schimburile ceremoniale de tipul "dar - contra-dar" întâlnite la unele populații indigene din America de Nord", a mai zis Marian Preda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel