EXCLUSIV  Dragnea, Iohannis, Teodorovici, notați. Borza: E o victorie cât o înfrângere! - video

Rodica Mitu / 11 noi 2018 / 09:04 Salveaza PDF Comentarii

Remus Borza, deputat independent, a notat politicienii și personalitățile importante ale săptămânii.

Liviu Dragnea nota 9 – Excluderile din PSD erau necesare. Dragnea se afla într-o situație destul de delicată, putea să piardă controlul partidului dacă se mai lăsa mult încălecat. A venit de la sine măsura luată in extremis privind excluderea a doi importanți lideri, Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu. Dragnea și-a arătat forța și determinarea. A tranșat, pentru moment, conflictul din PSD, arătându-le celorlalți puciști ceea ce îi așteaptă dacă vor continua să-l atace. Însă e o victorie cât o înfrângere. Până la urmă, va pierde și Dragnea, deoarece a deschis prea multe fronturi, fără să obțină nicio victorie decisivă împotriva vreunui adversar.

Klaus Iohannis nota 8 – Joacă bine. În momentul acesta, nu are nicio problemă în a obține cel de-al doilea mandat. Nu există un contracandidat care să poate să îi pună probleme reale, fie că vorbim de Dragnea, Tăriceanu, Firea sau Cioloș. Spuneam încă de acum un an că Iohannis îi va scoate din cursă pe toți cei care se poziționează ca prezidențiabili. Sistemul lucrează pentru Iohannis. Dosarul de corupție ce îl vizează pe Tăriceanu este o dovadă în acest sens. În curând, ÎCCJ îl va dovedi și pe Dragnea. Schimbarea completului nu este de natură să modifice lucrurile. Spuneam încă de săptămână trecută că s-ar putea să cadă din lac în puț. Am avut și de data aceasta dreptate. Noul complet, rezultat printr-un simulacru care a mimat tragerea la sorți, este mai prost decât cel care a început procesul lui Dragnea. Anul viitor, vor fi scoși din cursă și Firea și Cioloș.

Eugen Teodorovici nota 10 – Deoarece vrea să reducă numărul de posturi din administraţia centrală. Trebuie să acceptăm că la toate instituțiile statului sunt prea mulți plimbători de hârtii. Nu avem nicio justificare pentru care să ținem 1.400.000 de bugetari, din care jumătate freacă menta. Spun de mult timp că o guvernare responsabilă trebuie să-și asume reforma marilor sisteme publice: sănătate, administrație, învățământ. Au trecut aproape 30 de ani de la schimbarea de regim, timp în care nu am făcut nimic pentru a moderniza și eficientiza aceste sisteme mamut, anacronice și mari consumatoare de resurse. Evident, reforma statului trebuie să înceapă cu administrația. Este cea mai mare gaură neagră a României.

Graţiela Gavrilescu nota 4 – România riscă să plătească penalități de câteva sute de mii de euro pe zi. Încă din mai, Comisia Europeană a sesizat Curtea Europeană de Justiție cu o acțiune împotriva țării noastre legată de calitatea aerului din marile orașe ale României. Ancheta Comisiei a început încă din 2014. În patru ani, România nu a fost în stare să se conformeze standardelor de mediu acceptate la nivelul UE. Cel puțin trei mari orașe, București, Iași și Brașov, au nivelul de poluare cu particule fine de praf PM10 peste normele din Directiva 2008/50/EC. Nivelul acceptat este de 50 de micrograme pe metrul cub în 24 de ore, însă nu trebuie să depăşească 35 de zile dintr-un an. În București, frecvent, vorbim despre 200 Mg/m³. De vină este ministrul Mediului, cât și primarul general al Capitalei. Încă din ianuarie 2017, când eram președintele Comisiei de Mediu, i-am cerut ministrului să vină cu o nouă taxă de mediu pentru mașinile second hand înmatriculate în România. După ce am anulat taxa de mediu, numărul înmatriculărilor mașinilor second hand în România s-a dublat. De la 300.000 de unități în 2016 la peste 600.000 în 2017 și tot atâtea în 2018. Am transformat România în cimitirul european al rablelor. Vorbim de veritabile sicrie pe roți care pun în pericol viața participanților la trafic, dar care ne omoară cu zile pe toți locuitorii Bucureștiului, prin cantitatea mare de noxe pe care o eliberează în atmosferă. Nu mai pun la socoteală că numărul mare de mașini second hand înmatriculate în ultimii doi ani în România afectează industria auto din țară (Dacia și Ford).

 

Notele au fost date de Remus Borza în cadrul emisiunii „Borza Analytica" de la DC News.

 

Video


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26