Dragnea citează din David Cameron după vizita în China

Proaspăt întors din Republica Populară Chineză, vicepremierul Liviu Dragnea are un sfat pentru părinții români: dați copiii la cursuri de limba chineză. Nu, nu este nouă modă, e spre binele economiei României, spune teleormăneanul. Intuind, posibil la fel ca Dragnea, că drumul Beijingului până la a deveni prima putere mondială a lumii e unul scurt, premierul britanic David Cameron a avut un îndemn similar pentru insulari, după trei zile petrecute în China: copiii ar trebui să învețe mandarina în școli, în loc de franceză și germană.

Dragnea a declarat, joi, că vor fi consolidate relațiile bilaterale în domeniul educației între China și România, pentru că "este important pentru mulți copii români, elevi și studenți să învețe limba chineză, pentru că, vrând, nevrând, chiar dacă unii se mai supără (...), relațiile economice între România și China se vor dezvolta".

În timpul unei declarații de presă susținute la data de 5 decembrie, ultima zi din cele trei petrecute în vizită oficială în China, britanicul David Cameron a avut un mesaj asemănător celui enunțat de Dragnea (desigur, mai puțin aluzia la Traian Băsescu).

"La momentul la care copiii născuți astăzi vor părăsi băncile școlii, China va fi cea mai mare economie a lumii", declara atunci David Cameron. "Deci a venit timpul să depășim concentrarea tradițională pe franceză și germană".

Conservatorul și-a propus ca numărul vorbitorilor de mandarină să se dubleze, ajungând la 400.000, și ca profesorii de limbă chineză să fie de două ori mai mulți până în 2016.

"Cum și Mandela spunea: 'dacă vorbești unui om într-o limbă pe care o înțelege, îi va merge la minte, dacă îi vorbești în propria lui limbă, îi va merge la suflet", îl cita Cameron pe fostul președinte sud-african.

Apelul prim-ministrului britanic risca însă să-i supere pe partenerii europeni ai Londrei, care vorbiseră cu puțin timp înainte de importanța cursurilor de limbi europene în școli.

David Cameron a vizitat Beijingul în decembrie încercând să atragă investițiile chinezilor în infrastructura insulei, deși criticii acuză că asiaticii sunt deja prea implicați în economia britanică. Premierul britanic s-a arătat "foarte interesat" de eventualele injecții de capital ale chinezilor într-o linie rapidă de cale ferată, care să lege Londra de Nordul Marii Britanii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel