Dr. Mihai Craiu, pediatru: Ceara din urechi, la copii: când și cum se curăță corect

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru, publică pe pagina de facebook Spitalul Virtual pentru Copii o serie de recomandări privind ceara din urechi, la copii. Când și cum se curăță corect și de ce nu trebuie folosite bețișoarele cu vată. 

„Primul lucru de spus este că cerumenul (ceara din ureche) nu este inutil!!! El este secretat de către glande specializate din pielea conductului auditiv şi are multe funcții de apărare. Cerumenul apără de praf, particule, germeni etc. Această ceară apără urechea externă de musafiri nedoriți și protejează pielea unei zone inaccesibile şi timpanul”, ne asigură dr. Mihai Craiu.

Ceara din urechi: când se curăță?

„Doar când se acumulează prea mult și se formează dopuri întărite de ceară apar probleme. Aceste dopuri trebuie îndepărtate de medic. La domiciliu am putea utiliza în încercarea de a îndepărta ceara diverse soluții uleioase (picături de urechi) sau spray pentru ureche gen Audispray. Și câteva picături de apă oxigenată ar intra în discuție, pentru utilizare la copii mai mari sau la adulți. Nu folosiți bețigaşe cu vată pentru a curăța ceara din ureche”, atenționează medicul pediatru Mihai Craiu. 

Ceara din urechi: De ce nu sunt recomandate bețișoarele cu vată?

Dr. Mihai Craiu spune că bețișorele cu vată nu sunt recomandate „deoarece conductul auditiv este foarte lung (3 centimetri până la timpan la adult) îngust şi oblic. Cu un bețigaş doar mutăm spre interior ceara. Sau putem leza timpanul”.  

Mare atenție! Prezența unui dop de ceară în ureche poate da un mesaj eronat atunci când măsurăm temperatura copilului cu termometru de ureche.

Mesaj practic - când termometrul de ureche arată complet altceva decât starea copilului (care pare febril) ar putea exista dop de ceară în conductul auditiv. Mergeți la medicul ORL pentru consult și rezolvare”, recomandă dr. Mihai Craiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel