Dr. Marius Geantă, avertisment despre valul III al pandemiei: "Ne aşteaptă o primăvară mai grea decât ne putem imagina"

Dr. Marius Geantă, avertisment despre valul al treilea al pandemiei. Sursa: Pixabay
Dr. Marius Geantă, avertisment despre valul al treilea al pandemiei. Sursa: Pixabay

Dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, avertizează că valul al treilea al pandemiei va lovi România mai tare decât ne aşteptăm. 

"Valul 3 - întrebarea nu este dacă, ci când va începe și în România.

Tulpina B.1.1.7 este deja dominantă în Marea Britanie, Israel și Irlanda și se corelează cu explozia numărului de cazuri diagnosticate în ultima lună - efectele lockdown-ului încep să se vadă, de câteva zile trendul pare că se inversează. Portugalia este acum țara cu cea mai mare creștere zilnică a numărului de cazuri de Covid-19, tot ca urmare a răspândirii B.1.1.7 (Portugalia nu secvenţiază în masă, dar utilizează o metodă indirectă, bazată pe analiza tuturor datelor din testele PCR, la nivel național).

Danemarca, în schimb, realizează secvenţierea genomică pentru toate cazurile pozitive de Covid-19 și reușește să țină lucrurile sub control, până acum. Toate aceste date ne arată că este o chestiune de timp până când noua tulpină, B1.1.7, va deveni majoritară în toate Statele Membre UE, pe fondul liberei circulații a persoanelor și a intervențiilor neuniforme și necoordonate de sănătate publică luate de fiecare țară.", a scris dr. Marius Geantă pe pagina sa de Facebook. 

"Ne aşteaptă o primăvară mai grea decât ne putem imagina"

"Transmițându-se cu 30-50% mai repede, tulpina B.1.1.7 va infecta din ce în ce mai multe persoane - proporțional, un număr mai mare de bolnavi vor avea nevoie de spitalizare, de internare la ATI și, din păcate, vor fi mai multe decese. Impactul B1.1.7 asupra sistemului de sănătate va crește exponențial - este o situație mai complicată decât dacă tulpina ar determina forme mai grave de boală.

Date din Marea Britanie, încă limitate, arată că B.1.1.7 ar putea determina și creșterea directă a mortalității, aspect care ar complica suplimentar situația. Momentul în care tulpina B.1.1.7 putea fi stopată a fost depășit și ne aflăm în situația de transmitere comunitară, în care trebuie luate în calcul măsuri eficiente și precise de limitare a impactului valului 3 al pandemiei. Ne așteaptă o primăvară mai grea decât ne putem imagina acum", a mai scris medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel