Dr. Gangone: "Nu carnea e de vină pentru cancerul digestiv, îl fac și vegetarienii"

Ştiai că unele alimente pe care le consumi zilnic pot duce la apariţia cancerului digestiv? / Foto: Pexels
Ştiai că unele alimente pe care le consumi zilnic pot duce la apariţia cancerului digestiv? / Foto: Pexels

Medicul Eliza Gangone a vorbit despre cele două tipuri de cancer digestiv, deseori fatale, provocate din cauza alimentelor pe care le consumăm.

Teoretic, în tractul digestiv, cancere pot să apară la orice nivel, arată Dr Eliza Gangone, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgia oncologică, de la Spitalul Clinic SANADOR. Dar sunt două tipuri sunt foarte frecvente și ele se situează în TOP 5 cele mai mortale cancere, la nivel global. „Neoplazii pot să apară la orice nivel din tubul digestiv, începând cu esofagul, stomacul, duodenul, intestinul subțire, colonul și nu în ultimul rând rectul. Cele mai frecvente cancere din acest sistem, epidemiologic vorbind, sunt cancerul colorectal și cancerul gastric. Din punct de vedere histopatologic cel mai frecvent este adenocarcinomul. Ca și frecvență, cancerul colorectal este poate cel mai frecvent, al patrulea cel mai frecvent dintre toate tipuri de cancer, pe glob, iar cancerul gastric reprezintă a doua cauză de deces prin cancer, la nivel mondial. Amândouă sunt cancere extrem de frecvente”, a arătat cunoscutul chirurg. 

Cancerul gastric nu-i iartă nici pe cei mai tineri

Specialistul SANADOR sune că statistic cele două tipuri de cancer apar mai des la anumite categorii de vârstă, dar că incidența lor începe să crească și la categoriile mai tinere. „În general, cancerul colorectal are o incidență maximă între 60 și 69 de ani, însă în ultimii 10-15 ani incidența s-a modificat pe grupe de vârstă, astfel încât noi constatăm în practica medicală - și în ultimele studii o arată - că frecvența a crescut și la categoria de vârstă 40-50 de ani. Iar cancerul gastric are o frecvență maximă la grupa de vârstă de 50-70 de ani”, a spus dr Eliza Gangone. 

Şi vegetarienii se pot îmbolnăvi

Interesant e că deși până acum era incriminată carnea roșie - mai ales cea procesată - pentru apariția acestor cancere, de fapt și și vegetarienii fac astfel de cancere. Medicul arată că de fapt carnea este foarte valoroasă în dietă. "S-a observat că sunt cancere foarte agresive la persoane care practic țin diete care exclud carnea din alimentație, la vegetarieni sau vegani. Din carnea roșie se produc cele mai bune proteine, proteinele structurale, anticorpii, se pare că această carență din alimentație are un impact imun și reprezintă un anume factor de risc pentru apariția unor neoplazii."

Citeşte articolul integral pe DCMedical

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel