EXCLUSIV  Dr Emel Nuraltay: Odată ce concentrația de oxigen scade la gravidă, fătul va intra într-o stare de hipoxie. Complicații

Foto Pexels
Foto Pexels

Dr Emel Nuraltay, șeful Secției Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic Sanador, a vorbit, la DCNewsTV, despre infecțiile pe care gravida le poate contracta în timpul sarcinii, explicând totodată de ce vaccinarea împotriva infecției cu SARS-CoV-2 este extrem de importantă pentru gravide.

„Sunt multe infecții pe care gravida le poate contracta în timpul sarcinii, pentru care ea poate avea imunitate, așa cum este infecția cu virusul rubeolic. Rubeola este o boală a copilăriei, există vaccin, dar nu toată lumea este vaccinată. Dar vaccinul se poate face în prenatal”, a explicat medicul Emel Nuraltay în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical.

Nici gripa nu este o infecție ușoară. „Vaccinul antigripal este, negreșit, recomandat, dacă se poate, înainte de sarcină. Însă, gravidele care traversează perioada de gestație toamna, iarna, când știm că există o creștere a numărului de cazuri și o posibilitate mai mare de infectare cu virusul gripal, se pot vaccina chiar și în timpul sarcinii”, a mai spus medicul.

„Imunitatea scade în timpul sarcinii. Sarcina este grevată de o scădere temporară, pentru că în organismul matern se dezvoltă 50% material genetic non-self, pe care, mai ales în primul trimestru, dar nu numai, gravida trebuie să-l tolereze”, a mai explicat medicul.

De ce vaccinarea împotriva infecției cu SARS-CoV-2 este extrem de importantă pentru gravide

De asemenea, Dr Emel Nuraltay, șeful Secției Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic Sanador, a explicat și de ce vaccinarea împotriva infecției cu SARS-CoV-2 este extrem de importantă pentru gravide.

„Gravida se poate vaccina cu oricare dintre vaccinurile disponibile. Mai mult decât atât, vaccinarea o va proteja nu neapărat de infecție, pentru că știm că și persoanele vaccinate se pot infecta - dar cu siguranță, dacă nu ești vaccinată, ai un risc mai mare de a face o formă severă. În marea majoritate a cazurilor, se însoțește de pneumonia virală care se complică cu insuficiență respiratorie, moment în care, fără doar și poate, fătul va intra într-o stare de hipoxie, pentru că elementul principal de nutriție al fătului este oxigenul. Odată ce concentrația de oxigen scade la gravidă, fătul va intra într-o stare de hipoxie, care îi va complica existența și în timpul sarcinii și după. Iată de ce vaccinarea la gravide este ferm recomandată, așa cum fac toate forumurile internaționale, în scop de a preveni formele severe de boală cu imensele complicații care pot surveni în timpul sarcinii, într-un asemenea context. Mai mult decât atât, fătul care va veni pe lume va avea anticorpi specifici”, a spus Emel Nuraltay.

„Gravida se poate vaccina cu doza booster la momentul în care e planificat să facă acest lucru. Nu există o diferență substanțială ca și răspuns sau efecte secundare ale vaccinului la gravide față de populația generală. Așadar, dacă gravida are o oarecare temere să se vaccineze în timpul sarcinii, trebuie să știe că sunt milioane de femei care au făcut-o, iar starea de graviditate nu influențează în niciun fel răspunsul imun”, a subliniat Emel Nuraltay.

„Am avut paciente infectate cu SARS-CoV-2 care au născut, mai ales în ultima perioadă, de când traversăm acest nefericit val 4. Gravida în traveliu este urgență absolută, prezența ei la camera de gardă ne obligă să-i acordăm asistență medicală. Testăm PCR, în general încercăm să testăm săptămânal gravidele care se îndreaptă spre termen, pentru a putea anticipa oarecum statusul ei și a evita situația în care se prezintă la camera de gardă în urgență. Naște, dar va fi izolată, își vede pruncul, dar îl vede de la distanță, nu va putea interacționa cu el, și nu va putea iniția hrănirea naturală până nu avem un rezultat negativ”, a explicat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel