EXCLUSIV  De două ori mai mult vaccin gripal, criză în farmacii. Vâlcu: Părinții SĂ TACĂ! Au stat cu gura deschisă la fake news-uri. De ce vii acum să ceri vaccin?

Jurnalistul Val Vâlcu a explicat de ce România nu primește mult mai multe doze de vaccin gripal și cum am ajuns la ”criza” din farmacii. 

S-a luat un număr dublu de doze de vaccin

”S-au cumpărat vaccinuri gripale de două ori mai multe față de anul trecut, e un efort consistent, dar problema nu este că nu s-a vrut sau că nu s-a gândit să se achiziționeze mai multe doze de vaccin, ci că nu se pot produce mai multe vaccinuri pentru România” a subliniat jurnalistul Val Vâlcu. 

El a explicat: ”Sunt mai multe motive pentru care nu se pot produce mai multe doze de vaccin pentru România:

Politica celui mai mic preț

- A fost politica celui mai mic preț care s-a dovedit a fi greșită, după cum au recunoscut toate forțele politice la dezbaterile DCNews că e greșită această politică și are ca rezultat: rafturi goale în farmacii, vei fi silit, la un moment dat, să plătești cât toate economiile la un loc, a generat dispariția a sute de produse de pe piața românească în timp ce mari economii nu s-au făcut, pentru că, în momente de criză, când se făcea achiziție din afară, în lipsă de stoc, să făcea la un preț de mai multe ori majorat. Având politica celui mai mic preț, România nu are prioritate, nu reușește să atragă și la nivelul privatului. 

Producția începe din timp

- Vaccinul se programează cu doi ani înainte, în sensul producției lui. E un produs biologic, nu e același lucru cu îmbutelierea băuturilor răcoritoare. Nu se poate crește producția, nu există facilități pentru asta. Se fac culturi celulare, se replică virusul, e un mecanism complicat de control al calității, toate vaccinurile durează. 

Românii au respins vaccinarea. Riscul, cauză cheie

- Populația României nu a avut o educație sanitară în sensul prevenției, populația României nu s-a vaccinat într-un procent care să permită atragerea unui număr mai mare de doze de vaccin. Ca urmare, nu au fost alocate capacități de producție suplimentare pentru România. Nu poate crește producția pe măsura cererii. Încă e un miracol că s-a ajuns la patru milioane de doze, când tu aveai două. În niciun stat important nu s-a dublat, dar, având la nivelul anului precedent, ele au suficient vaccin gripal. 

De aia nu se găsește vaccin gripal în farmacii. Pentru că anul trecut, acum doi ani, acum trei ani, românii nu s-au vaccinat. Asta e principala cauză, abia pe locul secundar fiind politica de prețuri.

O rușine pe plan mondial

În pandemia de H1N1, când s-a și importat vaccin, s-a și produs în țară, au rămas sute de mii, dacă nu milioane de doze nefolosite. Riscul este a treia cauză. Aduci vaccinul și poporul nu-l vrea, cum s-a întâmplat cu HPV-ul, care a fost o rușine pe plan mondial, să vrea Guvernul să subvenționeze vaccinul pentru 200.000 de fetițe, să-l folosească 2.000. Dacă vaccinul anti-cancer, în țara cu cea mai mare incidență și mortalitate a cancerului de col uterin, a fost respins, de ce vii acum și ceri vaccin? Părinții care în 2008 au respins vaccinarea antiHPV să nu ceară acum vaccin gripal, să tacă din gură. Să nu deschidă gura acum! Au stat cu gura deschisă la toate fake news-urile în 2008 și când va face copilul cancer să nu se plângă, după ce au refuzat vaccinul pentru că au citit ei în ziar că are efecte secundare. Cel mai periculos efect secundar îl are prostia, dar uite că pentru prostie nu s-a găsit vaccin. Atunci n-au vrut, acum de ce cer vaccin gripal?”. 

*** Articolul prezintă o opinie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel