Două premii pentru Klaus Iohannis. Update: „România a arătat că îndeplineşte pe deplin criteriile pentru Schengen” / video

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Klaus Iohannis a fost premiat. A primit premiul Civic German, conferit de Fundaţia Civică Bad Harzburg, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Castelul Benrath, din Dusseldorf, Germania.

Update: „România a arătat, o dată în plus, că îndeplineşte pe deplin criteriile pentru integrarea în spaţiul Schengen, gestionând cu responsabilitate şi eficienţă graniţele externe”, a zis Klaus Iohannis, cu ocazia primirii Premiului Civic German, conferit de Fundaţia Civică Bad Harzburg, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Dusseldorf.

„România a arătat, o dată în plus, că îndeplineşte pe deplin criteriile pentru integrarea în spaţiul Schengen, gestionând cu responsabilitate şi eficienţă graniţele externe. O decizie în favoarea aderării României la Schengen în acest an va reprezenta un semnal foarte important pentru cetăţenii noştri de apartenenţă şi încredere în proiectul comun european”, a spus Iohannis.

„Democraţia este o valoare europeană fundamentală şi, împreună cu statul de drept şi drepturile omului, reprezintă temelia Uniunii Europene şi a modului nostru de viaţă. Aceste valori sunt interdependente. Drepturile omului pot fi respectate numai într-o societate în care instanţe independente garantează protecţia lor şi în care poate exista o dezbatere democratică şi informată, cu o presă independentă şi o societate civilă activă. (...)A devenit astfel, mai evident ca niciodată, cât de necesar este întărirea angajamentului comun faţă de proiectul european şi faţă de spaţiul comun de democraţie, securitate şi prosperitate. UE a demonstrat că are capacitatea de a crea mecanisme şi instituţii capabile să garanteze securitatea statului de drept şi respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor săi. Împărtăşim cu toţii aceste valori, iar provocările cu care se confruntă Europa în această perioadă ne reamintesc că trebuie să luptăm pentru ele în fiecare moment”, a zis Klaus Iohannis. 

„Solidaritatea şi viziunea noastră comună trebuie construite în mod programatic. Nu putem să facem faţă unor provocări majore cum sunt schimbările climatice sau migraţia decât împreună, prin cooperare strânsă la nivel european. La fel şi în ceea ce priveşte capacitatea şi hotărârea noastră comună de a răspunde adecvat imperativului de a sprijini Ucraina în războiul său împotriva agresiunii Rusiei. Acest sprijin trebuie direcţionat şi către statele afectate indirect de războiul dus de Rusia”, a continuat Klaus Iohannis.

El a mai zis că țara noastră s-a arătat solidară prin sprijinul prompt şi multi-dimensional acordat Ucrainei.

Preşedintele Klaus Iohannis a primit Premiul Civic German, conferit de Fundaţia Civică Bad Harzburg, în cadrul unei ceremonii la Castelul Benrath, din Dusseldorf, Republica Federală Germania.

----

Știrea inițială:

Fundaţia Civică Bad Harzburg a decis acordarea Premiului Civic German preşedintelui Klaus Iohannis pe baza evaluării întregii sale cariere politice, punând accentul pe susţinerea convieţuirii armonioase a diferitelor etnii, pe angajamentul pentru libertate, democraţie şi pluralism, restaurarea şi modernizarea oraşului natal Sibiu, pe sprijinirea luptei anticorupţie şi ataşamentul faţă de ideea Europei unite. Laudatio va fi susţinută de Norbert Lammert, laureat al Premiului Civic German pentru anul 2015, fost preşedinte al Parlamentului Federal german.

De asemenea, va primi Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului, din partea Centrului împotriva expulzărilor

Duminică, Klaus Iohannis va primi Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului, din partea Centrului împotriva expulzărilor. Evenimentul se va ține la Biserica Sf. Paul din Frankfurt pe Main.

Hotărârea de acordare a Premiului Franz Werfel preşedintelui României reprezintă o recunoaştere a activităţii sale în domeniul promovării drepturilor omului şi a bunei convieţuiri între grupurile etnice, de-a lungul carierei sale politice. Laudatio va fi susţinută de Jean-Claude Juncker, fost preşedinte al Comisiei Europene şi fost prim-ministru al Marelui Ducat de Luxemburg.

Premiul Civic German este oferit de Fundația Civică Bad Harzburg din Germania. Fundația a fost înființată în 1988 ca o asociație independentă și nepartizană, compusă din personalități care se angajează să protejeze și să promoveze democrația și toleranța în Germania și Europa. Scopul declarat al Fundației este de a face democrația mai concretă, în special prin promovarea dialogului cu cetățenii și reprezentanții lor din Germania. Începând din 1995, pe lângă dezbateri și acțiuni referitoare la probleme politice și sociale actuale, asociația acordă Premiul Civic German unor personalități publice care au avut o contribuție semnificativă în promovarea democrației și a interesului public. Printre laureații acestui premiu se numără foști președinți ai Bundestagului precum Norbert Lammert, fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cunoscutul disident și fost președinte al Cehiei, Vaclav Havel, primul președinte al Comisiei Europene, Jacques Delors, și foștii președinți federali Richard von Weizsäcker și Roman Herzog.

Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului este acordat de Centrul împotriva expulzărilor din Bonn, Germania. Centrul a fost fondat în anul 2000 ca proiect al Federației Expulzaților din Germania, având ca obiectiv combaterea expulzărilor și a genocidului ca arme politice la nivel global și contribuind astfel la înțelegerea dintre popoare, reconciliere și conviețuire pașnică. Din anul 2003, Centrul împotriva Expulzărilor acordă premiul Franz Werfel pentru drepturile omului unor personalități sau grupuri care au avut o contribuție remarcabilă în combaterea încălcărilor drepturilor omului prin genocid, expulzare sau distrugerea intenționată a grupurilor naționale, etnice, rasiale sau religioase. Printre laureații acestui premiu se regăsesc fostul președinte german Joachim Gauck, scriitoarea Herta Müller, istoricii Karl Schlögel și Michael Wolffsohn, precum și regizorul Rick Ostermann.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel