Două cești de cafea pe zi pot reduce riscul de leziuni renale cu 23% - studiu

Două cești de cafea pe zi pot reduce riscul de leziuni renale cu 23%  / Foto: Pixabay, de fancycrave1
Două cești de cafea pe zi pot reduce riscul de leziuni renale cu 23% / Foto: Pixabay, de fancycrave1

Două cești de cafea pe zi ar reduce riscul de leziuni renale cu 23%.

Cafeaua conține mulți compuși benefici pentru sănătate, inclusiv cofeină, diterpene și acid clorogenic. Studiile arată că consumul obișnuit de cafea este legat de prevenirea afecțiunilor cronice și degenerative, inclusiv cancerul, tulburările cardiovasculare, diabetul și boala Parkinson, scrie Medical News Taday.

Cofeina, compusul cel mai frecvent studiat din cafea, exercită efecte pozitive asupra funcției renale, iar consumul zilnic de cafea este legat de un risc mai scăzut de boală cronică de rinichi. Deși alți compuși din cafea sunt mai puțin studiați, compuși precum acidul clorogenic și trigonelina sunt cunoscuți că reduc inflamația generalizată și stresul oxidativ.

A ști mai multe despre modul în care consumul de cafea afectează incidența altor afecțiuni legate de rinichi ar putea ajuta factorii de decizie să ia măsuri pentru a reduce riscul oamenilor de a dezvolta boli renale progresive.

2-3 cești de cafea pe zi pot reduce riscul de leziuni renale cu 23%

Recent, cercetătorii au investigat efectele consumului de cafea asupra leziunii renale acute (AKI), atunci când rinichii își pierd brusc întreaga funcție sau parțial.

AKI reprezintă o problemă de sănătate publică, cu aproximativ 0,25% din populația generală care se confruntă cu AKI, care crește la 18% în rândul persoanelor care sunt spitalizate anual.

Din analiza lor, cercetătorii au descoperit că un aport mai mare de cafea este legat de un risc mai scăzut de incident AKI. Studiul a fost publicat în Kidney International Reports.

Cantitate de cafea benefică


Pentru studiu, cercetătorii au folosit date de la 14.207 adulți cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani din studiul "Riscul de ateroscleroză". Cercetătorii au evaluat consumul de cafea al participanților în timpul primei vizite prin intermediul unui chestionar privind frecvența alimentelor. În total, au constatat că:  27% dintre ei nu au băut niciodată cafea, 14% au băut mai puțin de o ceașcă de cafea pe zi, 19% au băut 1 cană pe zi, 23% au băut 2-3 căni pe zi, 17% au băut mai mult de 3 căni pe zi.

Pentru a defini leziunea renală acută, cercetătorii au analizat ratele de spitalizare, inclusiv un cod al Clasificării Internaționale a Bolilor care indică AKI pe o perioadă medie de 24 de ani de urmărire. Ei au remarcat 1.694 de cazuri de incidente AKI în timpul perioadei de urmărire.

După ajustarea pentru factorii demografici, ei au descoperit că persoanele care consumau orice cantitate de cafea aveau un risc cu 11% mai mic de a dezvolta AKI în comparație cu persoanele care nu consumau băutura. Cercetătorii au remarcat în continuare o relație dependentă de doză între AKI și consumul de cafea, cei care consumă 2-3 căni de cafea pe zi experimentând cea mai substanțială reducere a riscului de a face boala.

Cum ne protejează cafeaua de leziunile renale

Întrebat ce ar putea explica potențialele efecte protectoare ale cafelei pentru leziuni renale acute, dr. Matthew Weir, profesor de medicină și șeful Diviziei de Nefrologie de la Universitatea din Maryland, care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru Medical News Today că studiul nu a oferit indicii.

„Cercetătorii oferă teorii, dar există numeroase probleme cu revizuirea retrospectivă a datelor, care pot confunda observațiile și pot limita validitatea. Cel puțin nu a existat nicio dovadă clară.”, a spus dr. Weir.

În cadrul studiului, cercetătorii au remarcat că descoperirile lor ar putea fi rezultatul compușilor bioactivi din cafea care îmbunătățesc perfuzia și utilizarea oxigenului în rinichi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel