DOSARE TRAIAN BĂSESCU: Cazurile în care ar putea fi anchetat fostul președinte, rămas fără imunitate

Traian Băsescu nu mai este președinte al României, deci nu se mai bucură de imunitatea conferită de Constituție. În consecință, fostul șef al statului ar putea fi chemat să dea explicații în fața procurorilor în mai multe dosare. Cel mai cunoscut este Dosarul Flota, însă mai sunt și altele în care a fost vehiculat numele lui Traian Băsescu de-a lungul timpului. De altfel, în ultima conferință de presă de la Cotroceni, fostul președinte a recunoscut că se așteaptă să fie audiat de procurori.

În Dosarul Flota Traian Băsescu este acuzat, alături de alte câteva zeci de persoane, de prejudicierea statului român cu peste 11.000 de miliarde de lei vechi, după vânzarea a 16 nave, în perioada 1991-2000. 

"Casa din Mihăileanu" este un alt dosar celebru. Cauza priveşte modul în care Traian Basescu şi-a repartizat o casă, în perioada în care era primar. Fostul preşedinte nu ar fi avut dreptul să beneficieze de o repartiţie de la stat, în condiţiile în care mai primise o casă în Constanţa şi era chiriaş într-un imobil administrat de RAAPPS, scrie antena3.ro.

Fostul președinte a fost cercetat şi într-un dosar pentru spălare de bani, într-un caz ce priveşte tranzacţiile imobiliare cu omul de afaceri Costel Căşuneanu. 

Retrocedarea a 66 de imobile într-o singură zi, în 2002, i-au atras alte plângeri lui Traian Băsescu. În cazul angajaţilor Primăriei s-a dispus începerea urmăririi penale, însă fostul șef al statului a fost scos de sub urmărire penală, pe motiv că are imunitate.

Vezi și: Hotărârea CCR privind imunitatea, efect devastator pentru Băsescu


Retrocedarea Parcului Bordei este un alt dosar controversat. În septembrie 2003, Traian Băsescu, primar al Capitalei la acea vreme, a semnat dispoziţiile de retrocedare fără a le mai supune votului Consiliului General şi a dat Parcul Bordei în schimbul Satului Francez. S-a ajuns la proces, iar omul de afaceri Costică Constanda a câştigat despăgubiri de 165 de milioane de euro în procesul cu Primăria.

Şi redeschiderea Dosarului ALRO ar putea fi un nou motiv de îngrijorare pentru fostul președinte. Dosarul ALRO a fost deschis în 2007, sub acuzaţia de subminare a economiei naţionale. 

Ultimul dosar care l-ar putea privi pe Traian Băsescu este cel în care este implicată Gabriela Firea. Purtătoarea de cuvânt a PSD a depus la Parchet o plângere pentru ameninţare şi şantaj, dar acţiunea penală a fost suspendată, invocându-se imunitatea.

Vezi și: Asemănare șocantă: Băsescu se apără, în discursul de adio, la fel ca Vântu, după prăbușirea FNI - VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel