Dosar Mineriada. Adrian Năstase, primele declarații după ce a fost audiat la Parchetul General

Fostul premier Adrian Năstase s-a prezentat joi dimineaţă la sediul Parchetului General pentru a fi audiat de procurorii militari, în calitate de martor, în dosarul Mineriadei din iunie 1990. 

La plecare din sediul Parchetului, unde a stat aproape două ore şi jumătate, fostul premier a oferit câteva precizări jurnaliștilor, susținând că trebuie lămurit ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 25 de ani, nu numai de către istorici, ci şi de către procurori, mai ales că există în acest sens o decizie a CEDO.

'La vremea respectivă eu eram secretar cu relaţiile externe ale FSN şi purtător de cuvânt. Ministru am devenit după două săptămâni, când s-a format noul guvern. Întâlnirea s-a derulat absolut normal. Am dat o declaraţie de martor, amintind unele din lucrurile pe care eu le ştiam sau erau deja cunoscute în legătură cu funcţionarea FSN la acel moment. Foarte multe lucruri nu am putut să spun poate pe unele chestiuni de detaliu, pentru că nu participam la luarea deciziilor în acea perioadă', a mai spus Adrian Năstase, citat de Agerpres.

[citeste si]

Fostul premier a subliniat că nu poate spune mai multe despre prezenţa lui ca martor în acest dosar.

"Dacă trebuia să aflăm ce s-a întâmplat la Revoluţia Franceză, ce s-a întâmplat cu moartea lui Kennedy, ce s-a întâmplat în urma cu 25 de ani, sigur că răspunsul este că trebuie să aflăm. Problema este cum, când, în ce condiţii - şi eu cred că acest dosar are tocmai această menire, de a afla acest tip de răspuns", a explicat Adrian Năstase.

Până în prezent, în acest dosar au fost puşi sub acuzare fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, amiralul în rezervă Emil 'Cico' Dumitrescu, Cazimir Ionescu, fost vicepreşedinte al CPUN, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma şi fostul premier Petre Roman.

Ei sunt acuzaţi de infracţiunii contra umanităţii, constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel