DOSAR FIREA-BĂSESCU. Avocatul Lucian Bolcaș, dezvăluiri despre audierea lui Băsescu

Avocatul Lucian Bolcaș a detaliat, marți, la România TV, cum va decurge audierea lui Traian Băsescu la Parchetul General, în dosarul în care Gabriela Firea l-a acuzat pe fostul șef al statului de şantaj.

"Urmează să fie citat în fața Parchetului în calitate de făptuitor în această cauză în care s-a deschis urmărirea penală și urmează, folosind o expresie care lui îi este favorită, dar care este o monstruozitate juridică, pentru că nu există așa ceva în drept, să-și dovedească nevinovăția dl Băsescu. În continuare, urmează să fie audiat cu privire la poziția sa, de altfel avem o poziție publică ulterioară, că el s-a gândit că datorită activității d-nei Firea soțul ei ar urma să plece acasă în altă parte... Dar cine se scuză, se acuză, scuză care nu are nicio legătură cu declarația anterioară, iar noi să menținem interpretarea pe care am dat-o acestor evenimente, respectiv nu intră în atribuțiile președintelui României să șantajeze un senator care este în cadrul unei anchete îndreptate împotriva familiei sale. D-na senator Firea a spus un lucru esențial. «Eu l-am iertat ca om, însă țin la calitatea si prestigiul de senator al Românei». Așa că evident că această situație este o agravantă pe care d-na Firea o propune", a detaliat avocatul senatorului Gabriela Firea, Lucian Bolcaș.

De asemenea, avocatul Bolcaș a explicat că senatorul Gabriela Firea "nu l-a iertat din punct de vedere juridic pe fostul președinte al României. D-na Firea mi-a confirmat că stăruie în soluționarea plângerii pe care a făcut-o".

Întrebat de către Liliana Ruse, gazda emisiunii în care a fost invitat, dacă senatoarea Firea și-ar putea retrage chiar și acum plângerea, după ce procurorii au început procedurile, avocatul Bolcaș a răspuns: "Pentru infracțiunea de amenințare, da, poate să și-o retragă. Este la latitudinea celui care a fost amenințat să aprecieze dacă este posibilă o împăcare, o iertare". 

Totodată, Lucian Bolcaș a precizat că la audierea fostului președinte Traian Băsescu va asista și el, precum și avocatul părții adverse: "La această declarație voi asista și eu. Va fi prezent și avocatul domniei sale. Este invitat să stea jos și este întrebat în legătură cu fapta, în ce condiții s-a săvârșit. Urmează explicații, iar seriozitate acestor explicații urmează să fie apreciate". 

În plus, Lucian Bolcaș a explicat, ca avocat, că "sunt două ipoteze de apărare foarte fezabile: ori că a fost o declarație politică, ceea ce după părerea mea este o prostie, ori că a fost o simplă glumă, numai că asemenea simple glume nu sunt tolerate de codul penal". 

Procurorii au redeschis acest dosar în 22 decembrie, adică la o zi după încetarea mandatului de preşedinte al lui Traian Băsescu.

Astfel, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a hotărât prin ordonanţă a procurorului de caz reluarea anchetei, care fusese suspendată, întrucât Traian Băsescu beneficia de imunitate.

Audierile în cauză vor fi reluate, iar procurorii vor decide dacă vor începe urmărirea penală împotriva lui Traian Băsescu sau vor închide dosarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel