Doliu în PNL. A murit Radu Câmpeanu

Seniorul liberal Radu Câmpeanu a murit.

 Informaţia apare pe pagina de Facebook a Partidului Naţional Liberal.

Și președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj după ce a aflat că Radu Cîmpeanu s-a stins din viață.

"Reconstrucția Partidului Național Liberal și renașterea unei vieți democratice în România sunt legate de numele lui Radu Câmpeanu. A vorbit în Exil despre o Românie liberă și despre valori europene, iar după 1990 a luptat pentru acestea în țară. Odată cu dispariția sa, pleacă unul dintre seniorii autentici ai politicii românești. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a scris președintele pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, a declarat miercuri că prin moartea lui Radu Câmpeanu România mai pierde încă o personalitate care din păcate nu mai apare în zilele noastre. 'Sunt întristat foarte mult de această veste. Ştiam că nu este într-o stare bună, cauză din care, în ultimii doi - trei ani, nu a mai participat activ la viaţa politică. S-a retras, alături de băiat, să se îngrijească de starea sa de sănătate. (...) România pierde încă o personalitate care nu mai apare, din păcate, în zilele noastre, o personalitate care nu a dezamăgit pe nimeni. A pătimit ca liberal făcând ani grei de închisoare', a afirmat Quintus, pentru AGERPRES.

Radu Câmpeanu a fost un liberal adevărat, care a influenţat generaţii întregi de lideri politici, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, copreşedintele ALDE Daniel Constantin. 'Cu mâhnire în suflet am aflat de încetarea din viaţă a celui care a fost primul preşedinte al PNL după reînfiinţarea acestuia în 1990 - Radu Câmpeanu. Un liberal adevărat, care a marcat istoria postdecembristă a liberalismului din România şi care, prin exemplul său personal şi prin puterea sa de muncă, a influenţat generaţii întregi de lideri politici. Dumnezeu să îl odihnească în pace şi sincere condoleanţe familiei îndurerate', a afirmat Daniel Constantin.

Cine a fost Radu Cîmpeanu

Radu Câmpeanu s-a stins la vârsta de 94 de ani.  Câmpeanu a fost șef al Tineretului Liberal înainte de cel de-al doilea război mondial. După război, participă la manifestațiile anti-comuniste din 24 - 28 februarie 1945. Arestat în 1948, Câmpeanu a petrecut mai mulți ani în închisorile comuniste.

După eliberarea sa ca deținut politic, Radu Câmpeanu emigrează în Franța împreună cu soția sa, Monica Papadopol, și cu fiul lor, Barbu. La Paris, se arată foarte activ în rândurile exilaților.

În 1990 revine în țară unde participă la reîntemeierea PNL al cărui președinte va fi între 1990 și 1993, fiind ales senator în legislatura 1990-1992 în municipiul București. A fost candidatul PNL la funcția de președinte al României la alegerile din 1990, când a obținut 10,64 % din voturi și s-a plasat pe locul 2.

În aprilie 1992, sub conducerea sa, PNL a decis ieșirea din Convenția Democrată Română, iar la alegerile din 1992 partidul s-a situat sub pragul electoral de 3%. Deputații și senatorii liberali grupați în Consiliul pentru Refacerea PNL au obținut pe 28 februarie 1993 înlăturarea lui Radu Câmpeanu de la conducerea PNL. În funcția de președinte al partidului a fost ales Mircea Ionescu-Quintus.

Ulterior, Radu Câmpeanu și-a fondat propriul partid, PNL-Câmpeanu, care a fuzionat apoi cu PNL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel