Doliu în lumea presei. Jurnalistul Octavian Vintilă a murit

Octavian Vintilă, fost scrimer și jurnalist sportiv, a murit. A fost vocea radio pentru șase ediții ale Jocurilor Olimpice, începând din 1980.

Octavian Vintilă, jurnalistul care a fost vocea de la Radio la șase ediții ale Jocurilor Olimpice, a murit la 86 de ani.

Jurnalistul a fost și sportiv de performanță, la 20 de ani era considerat unul dintre cei mai buni scrimeri ai României. După retragerea din activitatea competițională, Vintilă a fost și comentator sportiv la Radio România Actualități, de la microfonul căruia a comentat exercițiul la sol al Nadiei Comăneci, de la Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980, dar și finala atletei Gabriela Szabo, de la JO Syndey 2020.

De asemenea a fost prezent și la finala Steaua - Barcelona 2-0, de la Sevilla, din 7 mai 1986, atunci când trupa din Ghencea a câștigat Cupa Campionilor Europeni. Pe vremea aceea, Octavian Vintilă și regretatul Cristian Țopescu erau angajați la biroul de presă al celor de la CSA Steaua, scrie digisport.ro.

Cine a fost Octavian Vintilă

Octavian Vintilă s-a născut la 22 iunie 1938, la Ploiești, județul Prahova, și s-a stins din viață, vineri 19 aprilie 2024, la vârsta de 86 de ani.

În cariera sportivă, Octavian Vintilă a descoperit scrima la CS Petrolul din Ploiești, sub îndrumarea antrenorului Ion Popescu, apoi a lui Vasile Chelaru. La vârsta de 20 ani s-a alăturat clubului Steaua București, cu care a fost campion republican pe echipe toată cariera sa, cu excepția anului 1961. A cucerit și titlul național la individual în 1968 și în 1969. Cu lotul olimpic al României a participat la Jocurile Olimpice de vară din 1964 de la Tokyo și la cele din 1972 de la Munchen, unde România s-a clasat pe locul 4 la proba pe echipe.

După ce s-a retras din activitatea competițională, a devenit arbitru internațional de scrimă și a fost vicepreședinte al Federației Române de Scrimă din 1975 până în 2000. În paralel, a devenit jurnalist, lucrând la biroul de presă al clubului Steaua împreună cu Cristian Țopescu.

Apoi a fost comentator sportiv și realizator de programe la Radio România Actualități. De-a lungul carierei sale a comentat șase ediții ale Jocurilor Olimpice, începând cu ediția din 1976. A fost președintele Asociației Presei Sportive (APS) din România din 2006 până în 2011. Pentru realizările sale i s-a conferit gradul de comandor în Ordinul Național ”Serviciul Credincios”, conform RRA, citat de digisport.ro

Reacția COSR

”Drum lin printre stele! Octavian Vintilă, cunoscutul comentator radio, s-a stins din viață, la 86 de ani.Dincolo de cariera sa impresionată ca jurnalist, a comentat 6 ediții de Jocuri Olimpice, Octavian Vintilă a participat ca sportiv, sabrer, la două ediții de Jocuri Olimpice, Mexico 1968 și Munchen 1972. În Germania a terminat pe locul 4 cu echipa.

A fost campion național la sabie. A fost vicepreședinte al Federației Române de Scrimă.Mișcarea Olimpică îi este recunoscătoare pentru tot ceea ce a făcut pentru sport și îi va pastra vie memoria! Dumnezeu să-l odihnească”; a transmis Comitetul Olimpic Sportiv Român pe pagina de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel