Andrei Marga și Petre Roman îl critică pe Titus Corlățean

George Ciamba, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, a afirmat că șeful diplomației, Titus Corlățean, a vorbit în nume propriu atunci când a susținut că România nu va ratifica tratatul de liber schimb UE-Canada, dacă Ottawa nu ridică viza de călătorie impusă românilor. Fostul ministru de Externe Petre Roman precizează pentru DeCe News că, dintr-o funcție precum cea a social-democratului, nu pot exista reacții personale și arată că ieșirea lui Ciamba a fost una deplasată. Un alt fost șef de diplomație, Andrei Marga, îi dă dreptate secretarului de stat. 

"Dl. Corlățean cred că s-a grăbit pentru că, presupunând că ăsta este cazul, eu nu știu ca România să aibă drept de veto. Totuși, cred că cel mai normal lucru era ca dl. Corlățean să încerce un demers diplomatic coerent cu toate statele din acest grup (ale căror cetățeni au vize impuse de Canada - n.r)", spune fostul premier Petre Roman.

Declarația ulterioară a secretarului de stat Ciamba este una "nepotrivită", opinează actualul deputat.

"I-aș spune d-lui Ciamba 'ia-ți bagajele și du-te dacă nu îți convine', atâta vreme cât dl. Corlățean este ministru. Nu avea dreptul să se pronunțe, un ministru de Externe nu vorbește în nume propriu. Nu știu de ce a reacțioan dl. Ciamba astfel, el este un bun diplomat, un bun profesionist", afirmă Roman.

Soluția optimă, negocieri directe cu Canada

Vineri, 18 octombrie, Uniunea Europeană și Canada au semnat un acord de liber-schimb, după patru ani de negocieri. Cele două părți apreciază o intensificare a comerțului cu 20% în urma acestei înțelegeri și noi oportunități pentru investitori. În acest context, Canada a hotărât să legifereze libera circulație a cetățenilor cehi, care aveau aceleași restricții ca românii.

Este nevoie de aprobarea tuturor țărilor membre UE pentru ca acordul să fie implementat.

"România nu câștigă decât dacă se prezintă ca o țară demnă și când este în ofensivă și când este în defensivă. Diplomația actuală nu dă rezultate din poze și nici dacă este redusă la țâvnă. Vizele pentru Canada trebuiau negociate cu Canada, mai ales că Ottawa ne-a promis cooperarea. Atunci când ai astfel de atitudini trebuie să te gândești la consecințe. A forța mâna Canadei nu va da rezultate. Trebuie să procedăm cu înțelepciune", a declarat pentru DeCe news fostul ministru de Externe Andrei Marga.

El a comentat și reacția secretarului de stat George Ciamba: "Secretarul de stat a subliniat că nu există o poziție oficială a instituției. Și atunci, dacă ministrul a constatat că face o eroare prin declarațiile sale, trebuie să se plieze. Să recunoască faptul că dl. Ciamba a avut dreptate".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel